Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

AUGUSTPRIS TILL SAMISK FACKBOK

2020-11-25

Årets Augustpris har delats ut och priset för årets svenska fackbok gick till Elin Anna Labba, som skrivit boken: "Herrarna satte oss hit. Om tvångsförflyttningarna i Sverige". Utgiven på Norstedts förlag. Klicka på länken för mer information om boken!

En del av den svenska historien som varit okänd för de flesta av oss. I skolan lärde man sig i princip ingenting om samernas historia, annat i förbiförfarten om skallmätningar och att barnen förbjöds prata samiska i skolan. Minns Matte från 1950-60talet. Inte ens i Sápmi har barnen betydligt senare fått lära sig om sin egen historia. Annat än genom muntlig tradition. I skolböckerna stod det ingenting!

Den här boken är viktig! Den är obekväm och äntligen sprids även den delen av vår historia.

De senaste dagarna har flocken farit fram och tillbaka till Torpet, då Matte är "byggledare" och bollar idéer med snickaren. Vissa mindre förändringar görs nu i köket, när allt är utrivet på golvnivå. Bänkar höjs och dörrarna under diskbänken tas bort för luftighet och åtkomlighet. Där skall det inte vara tillstängt medelst ett skåp igen! Det skall inte bli ett tillhåll för eventuella möss som tar sig in genom glipa i något annat rum. Köket är numera springfritt och tätat neråt. Myrorna har kunnat äta upp golvet under skåpet under disbänken i godan ro i åratal utan att bli upptäckta! Med ett skåp under diskbänken och otäta rörgenomföringar har det varit fritt fram att förstöra golvet. Ända fram till i våras, när ödeläggelsen spritt sig ut i köket framför diskbänkskåpet och Matte klev igenom det översta lagret. Platmattan höll ihop allt och dolde eländet. Bjälklaget hade turligt nog klarat sig. Nu ligger här ett nylagt skurgolv i furu. Ingen plastmatta. Fri insyn blir det under diskbänken när den kommit på plats. Under diskbänken skall en ny varmvattenberedare in för säkerhets skull. Matte vill inte riskera att den gamla springer läck. Åldern är okänd, men gammal är den. 

Vid torpbesöken har Modji och Aili fått möjlighet att både umgås med snickaren som de känner sedan tidigare och att vistas på tomten. Köksdörren har stått öppen och de har då och då kommit in och hälsat på, där han krupit omkring på hundnivå. Som den hundälskare han är har han välkomnat besöken, mer än tyckt att hundarna har varit i vägen. I ärlighetens namn så är det mest Aili som velat mysa med lite kel. Modji har nog mest varit intresserad av godisburken på hyllan, oåtkomlig för Matte på andra sidan köksgolvet, där snickaren blockerade vägen, för sedvanlig utdelning vid ankomsten till Torpet.

Matte har ägnat sig åt att klippa på granarna i tomtgränsen. Passande på när grannen inte varit där för att inte störa. Mot granntomten växer grenarna in i fårnätet, vilket är mindre bra och Matte håller rent vartefter. Detta arbete renderade en hel sopsäck med fint granris, att både vintertäcka rosor och andra känsliga växter med och  att adventpynta med.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)