Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

AILIS FÖRSTA FRISÖK

2014-05-22

Onsdag och träningsdag. Matte och hundarna tog bara en kort morgonpromenad och tillbringade sedan dagen i trädgården. Sommarvärme!

Násti och Modji slappade mest. Men inte Matte och Aili! Matte kärrade jord och gödsel till odlingslådorna. Aili följde nyfiket med hela tiden. Matte blandade och Aili var tvungen att till slut provsmaka. Tort och dammigt blev det i munnen och Aili ångrade sig. Matte tog paus och vilade i skuggan. Aili vilade tillsammans med Matte. Sedan sattte Matte tidig sommarpotatis i tre lådor. Aili var synnerligen nyfiken. Först låg en lockande potatis ovanpå jorden. Sedan tryckte Matte ner den i jorden och den försvann. Aili ville plocka upp den, men insåg det förbjudna i tilltaget och fullföljde inte. Ailis mamma Modji gjorde precis likadant. Var nyfiket med när Matte jobbade i trädgården. När Matte vände ryggen till och lämnade några potatisar ovanpå jorden, tog Modji snabbt hand om dem! Hennes dotter Aili fick aldrig den chansen. Matte skyndade på med de täckande locken med genomskinlig plast. Drivbänksodling och omöjligt för en nyfiken hund att gräva upp sättpotäterna. Som äntligen var nere i jorden. Nätterna har varit frostiga till helt nyligen och jordtemperaturen för låg. Knölarna har fått förgro i solvärme på glasverandan.

På kvällen tränade familjen i Vargmötet. Matte var gömd i en manskapsbod och somnade sittande på en stol. Vaknade av ett hundskall strax utanför och höll på att lyfta från stolen mitt i en dröm. Efter fyrtiofem minuter var Matte den som hittades sist. Nástisonen Lime hade fått sig en rejäl genomkörare och ett stort sök upplagt som en övning. De flesta har roliga minnen från olika legor under årens lopp. För att de sovit ovanligt gott där, eller för att de varit extremt obekväma. För att de var så bra att de aldrig hittades....

Aili fick sitt allra första frisök. Hon fick gå sist och området var synnerligen väl avvallat av de fem Lapska med förare som sökt igenom det innan Aili. Figuranten var gömd inne i ett smalt rör, instoppat i ett större rör en liten bit ovan marken. Vittringen kunde komma ut åt två håll.

Aili har fått tydliga startrutiner och sattes ner i början av sökområdet. Matte gick fram ett stycke och bedömde området och återvände sedan till Aili, Som skickades på sök,  genom att Matte började gå framåt och gav  Aili frikommando. Aili hade redan kopplat på näsan när hon rastades innan sökuppgiften och hade koppelsökt i stället för att kissa. Hon visste precis vad hon skulle göra och sökte aktivt vittringen. Det dröjde inte lång stund innan hon hade upptäckt var i området figuranten var gömd och koncentrerade sig på den biten. Hon fick vittringen och tappade den och fick jobba en stund på att lokalisera vittringskällan. När hon gjort det, men ändå inte såg figuranten, kom frustrationsskallet. Aili reste sig upp och tittade in i röret och fick belöningen. Men när godiset var slut var det dags för mys! Aili hoppade in och ville ha närkontakt med sin figge. Skallmarkering är inget som tränas in ännu! Markeringar tränas in separat. Aili fixade uppgiften utan någon"poppupp" eller exfigurant. Hon har begripit vad leken går ut på. Hon skall leta efter en försvunnen människa och det gjorde hon på ett mycket bra sätt.

Figuranten hade en leksak och försökte som avslutning kampa med Aili. Som åter visade att hon hellre leker direkt med figuranten utan störande leksak. Aili är en mycket social och tillgänglig hund. Hon valsar ur famn i famn utan problem och litar helt och fullt på alla människor. En gåva, denna hund. Modji och Kirous gjorde det bra.

 

 

Antal kommentarer: 1

2014-05-22 10:27:23 - Saivi

Go syrran go! Vad duktigt du är! Längtar tills jag får komma ner och "träna" med er igen! Hälsa alla trevliga ekipage i "gänget"!(flower)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)