Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

STÖRRE KNYTTIS

2013-11-06

Tisdagen ägnade Matte åt att flytta runt en del grejer och  blommor, för att kunna bygga ut knyttens utrymme genom att införliva matplatsen i glasrummet med köket. Det har hittills varit avstängt för att ge knytten tryggheten av ett inte alltför stort utrymme på en gång, efter tillvaron i endast valplådan. En ormbunke på golvet har blivit lite vanvårdad på höstkanten och krävde en insats med dammsugaren för frisering. I det lilla huset finns en centraldammsugare tack vare förre ägaren. Matte drog nu slangen rakt igenom köket där knytten inte tyckte att det var så speciellt konstigt och fortsatte att dia eller busa. Vartefter blev de nyfikna och samtliga knytt ville undersöka vad Matte höll på med. Värsta ljudet var ju ute på verandan där dammsugaren befann sig, men nog väste det rätt rejält om munnstycket också.Nyfikenheten var stor och ingen var rädd.

Matte byggde en barriär mot blombord och diverse stora växter och knytten deltog med liv och lust. Ett stort elementskydd och kompostgaller fogades samman och säkrades och fyra knytt tog bredvilligt för sig av det ökade utrymmet. Det har alltid varit populärt bland knytt att kravla runt under stolar och bord och även denna syskonskara fann stort nöje däri. Nu har knytten en synnerligen central plats i det lilla huset i skogen. Mitt i, bokstavligt talat.

De vuxna hundarna fick gå på promenad med Matte i gråvädret. Blött och kallt och inget väder för småttingar att vara ute i. Det räckte gott med att de fått större yta att leka på inomhus, med en rejäl hinderbana dessutom.

Onsdag.

KNYTTEN FYLLER FYRA VECKOR.

Knytten sover fortfarande i valplådan i sovrummet på natten. De fick en liten portion valpmat innan nattningen och fyllde på i mjölkbaren. En gång under natten var de vakna och ropade på sin mamma och fick lite påfyllning och klockan fem tyckte Modji att Matte skulle upp  och släppa ut henne. Varpå Modji måste servera frukost till  sina små och sedan var det morgon för hela familjen. Husses väckarklocka ringer en timme senare...

När Matte tände sänglampan, låg tre knytt i valplådan, ett knytt i Modjis biabädd och Modji själv på Mattes sängmatta.

Matte var seg och tog en relativt tidig skogspromenad med hundarna, för att få liv i en stel kropp. Sedan blev det lite mer iordningställande för att kunna stänga av mellan kök och glasrum om behov uppstår.

Knytten har lärt sig känna igen lukt och ljud från skålar med valpfoder och Matte har tagit fram klickern för användande ihop med serveringen. Aptiten är mycket god hos alla och de serveras en och en i avskildhet med klickerträning. De får lite mer i skålarna nu ett par gånger per dag och alla magar är bra.

Knytten fick snabbesök av valpköpare som befann sig i trakterna över dagen. Alla hundarna blir lika glada över besök. En reserverad tik för över detta beteende till sina valpar och en social tik för över sitt beteende. Genom sitt sätt att uppträda. Vilket i sin tur innebär att det även spelar roll om en tik förvärvat egenskapen som vuxen.

I det senaste numret av Canis finns flera artiklar om hur stress påverkar inlärning hos hundar. Positiv och negativ stress. En artikel handlar om hur stress kan förändra hundens DNA - epigenetik. Hur yttre påverkan på olika sätt kan tända och släcka gener. Mycket intressant och tänkvärt.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)