Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EN TYDLIG SKARV, foto

2023-10-19

Vädermässigt är det nu en tydlig skarv där höst och vinter möts i väderrapporteringen. Sol och långa sköna promenader med hundarna, fika utomhus i sol och lä! Bäcken porlar som vore det vår och Matte rensar ogräs och höststädar utomhus. En efter en kånkade Matte in trädgårdsmöblerna på punschverandan i skydd för snö och väta på tisdagen. En efter en kånkade Matte in de stora urnorna som nu var blomtomma och svintunga. Matte snålar och sparar mycket av jorden som sedan blandas upp och toppas med ny jord och gödsel i vår. Blompinnar dras upp ur rabatter och sparas. Gräsmattan är hyffsat upptorkad och inbjuder till lek och liggande och gottande sig i solvärmen för hundarna.

Matte slog sig ner på den lilla bryggan i bäcken på onsdagen och lyssnade till och njöt av porlet. Dima kom och undrade vad Matte gjorde när hon gick ner till bäckkanten och filmade, för att bevara känslan och ljudet. Kanske trodde Dima att Matte hittat snoken? Videosnutt finns på Instagram.

På väderrapporten förutspåddes eventuellt blötsnö frampå onsdagskvällen!

Flocken for iväg till träningen och hoppades att meteorologen hade fel. Även om träningen skedde under tak i den stora fordonshallen, så var det inte önksvärt med snö inför hemfärden på en slingrig väg genom skogen. Dubbdäcken var ännu inte pålagda - men nu måste det ske.

Aili fick ett frisök med tre figuranter utlagda väl utspritt från varandra och Matte visste inte var de var gömda. Redan när Aili sattes i arbete vid ingången fick hon vittringen från en av figuranterna. Matte startar alltid sina hundars sök genom att sätta dem strax utanför ingången med bara nosen innanför dörröppningen. Detta för att de skall få känna in vittringsbilden i området och för att inte missa någon eventuell figurant gömd omedelbart innanför dörröppningen. Nu fångade Aili omedelbart en vittring och stack målmedvetet iväg och fyndade den första figgen, ett gott stycke in bakom diverse fordon. Hon jobbade sig vidare och hittade övriga två figuranter i en stor plåtlåda och på ett flak. 

Dima har på två träningar i rad visat att han klarar av att söka efter och hitta flera figuranter gömda samtidigt. Han har löst problemet med vittringar som slår i varandra. Matte har höjt ribban rejält för honom i träningen och Dima har levererat! Nu fick han bara en figurant att leta rätt på och Matte valde själv gömställe. Figuranten skulle sitta i en hytt med stängd dörr på en gaffeltruck. Dörren slöt tätt och alla fönster var stängda. Rutorna var tonade så Dima skulle inte se figuranten. En svår uppgift! Då gaffeltrucken stod i en flock med ytterligare två liknande arbetsfordon.

Dima fick frisöka och fastnade i ett hörn med gammal vittring. För att få honom att släppa den hörnan och jobba sig vidare kopplade Matte sin hund. Han fick koppelsöka sig mot den del av lokalen där figuranten var gömd. Nosen gick igång och Dima fokuserade på detta område och släpptes därför lös igen och fick frisöka. Han fångade vittringen från figuranten och jobbade sig allt närmare. Han cirkulerade runt rätt fordon och började nosa runt dörren. Snyggt jobbat! Figuranten öppnade ett fönster och belönade en lycklig Dima! En naturbegåvning! Han är född sökhund! Markering har Matte ännu inte tränat med Dima. Det kommer.

Vilken himla tur att hans och Mattes vägar korsades!

Precis nu! Klockan åtta på torsdagsmorgonen, börjar det snöa!

Från stugans framsida. Bilder från baksidan mot berget finns på Instagram.

Klicka för större bild.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)