Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SLYNGELÅLDER

2023-01-11

Tisdag.

För lite utomhusvistelse på tomten under måndagen, på grund av ishalka och skaderisk, måste kompenseras på tisdagen när isen till stor del smält. Dima var energistinn och i behov av att få springa lös på tomten. När en hundägare passerade på förmiddagen tog Dima chansen att rusa efter staketet och tokskälla med sin grova basröst. Matte var inomhus och och Husse gjorde så gott han kunde för att få stopp och tyst på Dima. Som varken såg eller hörde längre. En bredskallad och bredbröstad hund fick Dima att uttrycka en mängd åsikter. Han bar sig illa åt med råge alltså. En ettårig slyngel som kokade över av känslor. Matte försökte förgäves kalla in Dima med visselpipa. Dima var inte talbar. Husse gick in och lämnade Dima ensam. Aili var åskådare på första parkett bakom glasdörren i uterummet. Plötsligt upptäckte Dima att ingen brydde sig om honom längre. Ensam. Väldigt ensam var Dima. Som först blev stående mitt på gräsmattan tittande mot stugan. Därefter närmade han sig huset och såg Aili. Dima ville komma in i gemenskapen. Men Dima hade burit sig illa åt och fick stå där ute ett tag och fundera över sina synder. Aili släpptes in i stugan och Dima fick vänta. När Dima stod på trappen och bad snällt om att få komma in var han välkommen. Så till vida att ytterdörren öppnades och Matte ignorerade honom. Hon hade annat att göra. Så länge Husse hade en diskussion med Dima blev Dima ännu sjövildare och började skälla mot Husse, när hunden på vägen passerat. Dima ville busa med Husse! Husse ville inte busa med Dima. Ingen annan heller. Tonåringar är en sort för sig.

Matte kände att något måste göras. Gränser måste sättas. Skvallerträning med hjälp av ett fjärrstyrt halsband som kan pipa har fungerat riktigt bra hittills. Pip-pip betyder godis från Matte. Man får prova sig fram. Halsbandet har även en funktion där en spraydusch kan ordnas på avstånd med fjärrkontrollen. Trots det gråfuktiga vädret var många ute och promenerade, lättade över att vägen var gåbar igen. Om än med mycket kvardröjande is. Matte satte på Dima halsbandet och gick ut på tomten med båda hundarna. Väntande på att någon skulle passera på vägen. Matte behövde inte vänta länge. Dima var i gasen efter för lite spring dagen innan. Ett rådjur dök upp och Dima kastade sig mot staketet. Tvärstopp blev det med hjälp av fjärrkontrollen. När en bil dök upp satsade han för fullt och satte av efter staketet. Jaga bilar var en ny kul lek! Det tyckte inte Matte, som på långt håll kunde förvåna Dima såpass att han tvärstannade och började leta efter detta konstiga som nådde honom under hakan. Bra tyckte Matte. Det hindrade inte att Dima satsade igen när en mamma med barnvagn dök upp utanför staketet. Matte hade åsikter men utan att yttra ett ord. En blockerad hund är inte mycket att försöka prata med. Nu skällde inte Dima. Han nöjde sig med en tjurrusning. Som avbröts tvärt av Matte som hade fjärrkontrollen. Nästa mamma med barnvagn utlöste inte någon tjurrusning från Dima, som i stället fick ur sig energi genom att gräva en grop i bakkanten av tomten, där det inte hände konstiga saker under hakan.

Dima var åter kontaktbar och hade visat att han kunde låta människor passera på vägen utan att skälla ut dem och kasta sig mot staketet. Ett icke acceptabelt beteende. Matte kunde åter använda pipfunktionen och belöna med skvallerträning. Dima hade landat och var mogen för en långpromenad tillsammans med Aili. Slynglar och slynglor kokar över ibland och kan behöva få tydligare regler och ramar i vardagen. Påminnas om vad som gäller. Tvåbenta såväl som fyrbenta. Dima är energistinn helt allmänt och efter en dryg månad i sin nya flock kokade han över lite för mycket. Jaga bilar och människor efter staketet är absolut förbjudet. 

Matte fick till en rask långpromenad och Dima gick fint i kopplet. Han vände sig inte om en enda gång och tog en flygtur mot Matte efter det att en bil passerat. Dima höll sig helt och hållet på marken, vilket även Aili uppskattade. Lite mer utevistelse blev det på tomten innan Matte tyckte att det fick räcka för dagen. Aili valde att gå in rätt snart, men Dima hade mycket att utforska med det kraftigt strömmande bäckvattnet som nu når ända upp till gräsmattan. Dima upptäckte att bäcken blivit väsentligt mycket bredare när han skulle hoppa över den.

Efter middagen valde Dima att göra kväll per omgående. Han sov djupt och drömde redan vid sjutiden. 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)