Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

J-KULLEN 12 år!

2022-03-04

ETT STORT GRATTIS TILL GÁTCHIS JUOKSANÁSTE-KULL!

12 ÅR I DAG!

Mánnu, "Signe"/Lahji, Lihkku, Idja.

En kull med både brain and beauty!

 

Torsdagen var ännu en solig dag och all snö ligger kvar oförändrat med många minusgrader nattetid. Dagsmejan hinner bara tina ytan. Matte tog en kortare promenad på mycket varierande vägar vad gällde väglag. Allt från asfalt till såphal och kompakt is över hela vägen. På en tjugo minuter lång promenad runt kvarteret. Det är ett j-a tjat om väglaget, Matte vet! Det påverkar dock livet i Lapskreviret oerhört mycket i vardagen, när man vill hålla igång sig själv och hundarna. En granne ligger hemma med skruvar i ett brutet ben.

Matte gjorde vad hon kunde för hundarnas säkerhet och då främst senioren Modji. Längs kanten av bäcken har en decimeterbred iskant blivit kvar längs gräsmattekanten, när det högre vattenståndet låg där. Med sjunkande vattenstånd blev iskanten kvar och snön kom dessutom och dolde den vartefter. En tunn iskant med tjockt snölager och risken att en hund kliver därpå och hamnar i det nu forsande vattnet med den bristande isen kändes oroväckande. Alltså ägnade Matte tid och kraft till att skyffla bort all snö som döljer iskanten. Ner i vattnet föste Matte snön och hoppas på att solen nu kan bearbeta iskanten bättre. Snön har varit en fin isolering.

Matte kan konstatera att helt enkelt att få tag i nödvändig medicin är det inte! Slut har det varit på många apotek, när Matte har försökt sedan några dagar. Även i Åkersberga, när Matte var där på torsdagen. Ingen information hittades om huruvida det var slut hos leverantören och en beställning gjordes, med hoppet ännu kvar om att till slut lyckas få tag i vad Matte behöver. Enligt flera uppgifter hamstrar många mediciner och en okunnig Matte fick lära sig att spärren mot att ta ut för mycket av en medicin på kort tid hävs - om man betalar fullt pris!!! Så fruktansvärt ojämlikt och därför töms lagren nu i oro för framtiden.

Måtte nu messet om att medicinen kommit till apoteket komma under fredagen. Ännu några dagar har Matte så hon klarar sig. Tankarna går till alla på flykt med behov av livsnödvändiga mediciner. Matte dör inte om hon inte får tag i sin medicin, men sköldkörteln blir lite seg.

Bensinpriserna gick upp rejält i dag igen. Ett lågt pris i jämförelse med det Ukrainas befolkning får betala. Även alla ryssar som är helt emot detta krig och deras tyranniske upphovsman får betala ett högt pris. En invasion och ett krig som inte får kallas krig i Ryssland.  Matte hörde en intervju med en ryska som driver en restaurang med rysk mat i Stockholm. Varje dag är hon rädd för krossade fönster när hon kommer till jobbet. Många glåpord får hon stå ut med. Som en högst oskyldig representant för ett land hon valt att lämna. Hur inskränkt kan man bli.

 Klicka för större bild.

Bild och text från FB.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)