Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TISDAGTRÄNING

2014-07-16

Matte lämnade hemmet på morgonen och begav sig ner till centrum på tisdagen. Den senaste veckan har Mattes höft hakat upp sig rejält och gåsvårigheterna har varit besvärande. Matte längtade efter rullskridskor med stötdämpning! Sådana finns  inte så sjukgymnasten fick göra en akutinsats. Han inledde med "nu kommer jag att göra dig illa", vilket han sedan gjorde under femton minuters oupphörligt bändande och dragande i höften. Han använde sin egen tyngd och tryckte leden i ett gynnsammare läge och han fick Matte att minnas andningstekniken från barnafödandet för 43 år sedan. Använde sig av den. Med gemensamma krafter åstadkomms i varje fall att Matte hade betydligt mindre ont när hon lämnade mottagningen. En lättnad. När Matte ändå var på rymmen hemifrån, passade hon på att uträtta lite andra ärenden.

I semestertider förlades veckans träning till tisdagen och redan 16.30. Solen sken och det var varmt vid Roslagskrossen, men en fin vind blåste och hundarna måste kunna jobba även i värme.

Násti fick ett stort frisök i området med två figuranter placerade i slutet. En på vardera sidan om en byggnad. På så vis att Násti fick vittringen från båda samtidigt när hon närmade sig byggnaden. Vilket hon löste galant. Direkt när hon markerat den ena stack hon runt knuten och markerade den andra.

Modji tränades av Husse inför funktionskontrollen och han valde att köra koppelsök. En figurant fick gömma sig och sedan flytta sig varefter. Modji hade inga problem med att skallmarkera i koppel sittande intill Husse.

När det var Ailis tur att jobba kom en regnskur och en lastbil körde in i området. Störningar. Lastbilen parkerade rakt framför där Matte placerat ut två figuranter åt Aili. En var öppet placerad och skulle vara störning / räddningsarbetare och en var gömd och skulle hittas och där skulle belöning delas ut. Nu blev det mycket störning för Aili med lastbilen och föraren som gick omkring sitt fordon och kopplade på ett släp. Aili tittade men koncentrerade sig sedan på arbetet. Matte gick med Aili i koppel av säkerhetsskäl och släppte henne inte på frisök förrän fordonet var passerat. Aili intresserade sig för störningsfiggen en stund, men fick ingen respons och valde då att leta vidare, eftersom hon hade den andra vittringen i näsan samtidigt. Den som inte syntes var mer spännande att leta rätt på. Aili hittade Husse gömd bakom ett rör intill husväggen och där fick hon stor belöning! Hela snusdosan full med Frolic i småbitar.

Matte hade höjt ribban för Aili och Aili hängde med. Övningen gjordes om på ett snarlikt sätt och nu förstod Aili att det kan finnas människor i området som "inte är med och leker". Hon släppte den passiva människan snabbare och jobbade vidare på vittringen från den människa som inte syntes. Där fanns belöningen! Duktig Aili!

Det är en stor glädje att jobba med Aili. Att upptäcka att det Matte vill ha i sin hund finns där. Först Gázzi, sedan, Násti, därefter Modji och nu Aili. I flera generationer har Husse och Matte fått glädja sig åt sociala och arbetsglada hundar. Vilken lycka! 

Aili är i övrigt en tonåring och det är ju som det är. Övergående!

Kvällen avslutades med en måltid tillsammans med träningskompisen för kvällen. Tack för bra träning och en trevlig kväll!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)