Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

"KLUBBEN"

2015-09-06

I den hundärld som Husse och Matte lever i, är "klubben" synonymt med den Brukshundklubb man brukar hänga på. Vilket även var fallet för Husse och Matte tidigare. När Märsta-Sigtuna BK hade ett stort antal räddningekipage och därmed även ordnade räddningskurser och särskilda övningar fär dessa ekipage. Senare har hunderiet inom räddningen för Husses och Mattes del inte varit knutet till någon specifik klubb, då träningsgänget kommer från olika klubbar i Stockholmstrakten. Träningen sker inte i anslutning till någon klubb. Räddningskurser anordnas numera endast av distrikt. Efter tillstånd från MSB som står får ekonmin och bestämmer hur många ekipage som skall utbildas.

"Klubben" står numera snarare för Brollsta golfklubb! Den golfklubb som ligger drygt fem minuter hemifrån längs vägen bort från skogen, ner till samhället. Med tilltagande ålder vidgas vyerna och man måste hinna med annat i livet innan det är för sent! Med mer fritid får man som pensionär möjlighet att ägna den åt fler saker än att snöa in sig på en enda fritidssysselsättning. Man lär sig något nytt, man lär känna nya människor och man blir kanske lite mer allmänbildad. Den dag man slutar vara nyfiken är man gammal. Ett klipp med rubriken "Jag vill leka till jag blir tillräckligt gammal" sitter på kylskåpsdörren.

Så på lördagen passade Husse och Matte på att i det fina sensommarvädret sticka till klubben för lite träning! Hundarna fick hänga med och agera publik från bakskuffen på bilen strax bakom driving rangen. Husse satte en klubba i händerna på Matte och gav henne en hink med 40 golfbollar och satte själv igång att träna slag. Han höll koll på Matte som klarade sig mycket bättre så här andra gången, än vid det första träningstillfället. Några bollar flög hela 40 meter! Vilket Matte först inte fattade, utan trodde att det var Husses bollar som flög iväg....  

När alla bollar var slut flyttade familjen bort till klubbstugan och hundarna bands upp i skuggan intill den green där man kan träna puttar. Matte, som totalt saknar bollsinne och inte kan kasta en boll annat är rakt upp, lyckades här över förväntan! Lite revansch för att alltid ha valts sist i brännbollen i skolan. Ingen ville ha 'na. En belastning. Aili satt upp och kollade intresserat vad som skedde med bollarna. Násti och Modji var mer intresserade av vad som skedde åt andra hållet, då hundarna låg strax utanför köket och ljuvliga dofter sipprade ut till dem. Många satt ute och åt dessutom, i det vackra vädret.

Efter en dryg timmes golfande tyckte Husse och Matte att de gjort sig förtjänta av en lunch och beställde pytt och fiskgryta med kaffe på maten. Ett inte alltför pjåkigt sätt att tillbringa lite fritid på. Otänkbart tidigare i livet. Som skall njutas när tillfälle ges. Rätt som det är så är det för sent.

Hemma väntade trädgårdsarbete och vedklyvning och hundarna glömdes inte bort!

Matte tränade uppletande med dem och Husse promenerade i skogen. Bäst på uppletande var definitivt Násti! Hon fyndade handsken, toapappersrullen, portmpnän tung av gamla mynt, tennisbollen och blyerspennan som hon knäckte. Snygga avlämnanden av en mycket glad hund! Modji var nästan lika duktig men kastade föremålen på Matte och Aili fyndade föremålen och rullade sig på dem i glädjefnatt!  Sedan tog Husse en skogspromenad med hundarna och Matte rensade mera i trädgården. 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)