Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HALKOLYCKOR

2019-01-18

Torsdagen kom att präglas av ett åtskilliga gånger upprepat ord, när P4 Radio Stockholm sände under dagen.

HALKOLYCKOR!

Efter onsdagens blötväder som frös, var det nu minusgrader överallt och man varnade för att över huvud taget gå ut innan halkbekämpning hunnit ta udden av blixthalkan. ÖVERALLT! Många hade till och med svårt att ta sig till arbetet! Icebugs hindrade inte folk från att helt plötsligt halka omkull,  visade en intervju. Fordon hade det problematiskt. Men det verkade inte vara någonting mot vad fotgängarna hade och vårdcentralerna och närakuterna hade sällan haft så många halkolyckor samtidigt. Benbrott, armbrott, handledsbrott.

Matte ville för allt smör i Småland inte ingå i något sådant rekord, eller någon sådan statistik, och satte inte så mycket som en tå utanför ytterdörren denna dag.

Husse hade bunkrat med olika typer av halkbekämpning och passade på den korta stund mitt på dagen då det bara var en minusgrad, med att göra så gott det gick längs en sträcka från ytterdörren till bilen. I fjol skruvade Matte bitar av Astroturf på trappstegen och det har fungerat jättebra! Men när mängder med blöt snö fryser fast som spackel i den grova ytan, var dessa mattbitar till föga nytta. Husse fick ta en spackel och skrapa varje mattbit ren från sitt utjämnande täcke.

Så småningom var allt som skulle göras ute klart och under tiden hade vägen hunnit plogas. Husse tog med hundarna upp i skogen på en kortare promenad innan det skymde.  På vägen hem passerade trion brevlådestället och vägbanan hem var fullt gåbar med spikskorna.

Matte kunde ju inte avstå från gåträningen, halka eller inte halka. Men det blev väldigt många vändor från vardagsrummet, ut i glasrummet, tillbaka in i köket och vidare genom Husses sovrum till Mattes tillbyggda sovrum, innan Matte med gott samvete kunde sätta sig ner med benen i högläge. Stugan är ju inte stor.

Aili ligger mycket gärna i uterummet och har koll åt sin flock. När det biter avstår Modji gärna och ligger hellre framför kaminen. Aili kurar ihop sig i den varmbäddade pilkorgen där hon ser ut mot grinden. Hon larmar fint när någon närmar sig grinden. Med Matte kryckgående har Modji tagit på sig uppgiften att hålla viss koll på Matte. Allt är trots allt inte som vanligt med Matte. En trogen kompis är tryggt att ha!

Klicka för större bild.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)