Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

OMVÄXLANDE KVÄLLSTRÄNING MED STÖRNING, foton

2020-06-11

Onsdag.

Efter en precis lagom varm sommardag med plantering av sommarblommor i lådor och lite annat, blev det en omväxlande träningskväll på många sätt. Solen sken och vinden ven! I sol och lä var det ljuvligt! I skugga och blåst kylslaget värre. I träningsområdet pågick intensiva arbeten efter ordinarie arbetstid för ovanlighetens skull. Lastibilar och dumpers for kors och tvärs, vilket inte hindrade träningsgruppen från att träna som planerat. Kontakt togs och höll sig hundfolket bara längst in i bergtäkten, så var de varken i vägen eller löpte några risker att komma i vägen för grustransporterna. På avstånd syntes och hördes maskiner och fordon och blev en bra störning för hundarna under arbetet.

Under många år med räddningssökträning har både Husse och Matte upplevt att man ibland som "nybörjarförare" varit så rädd för att hunden skulle bli störd under sitt arbete, att man i görligaste mån skapat en söksituation utan någon som helst strörning i form av ljud- eller synintryck. I stället för att från början vänja hunden vid att arbeten pågår och människor samtalar nära inpå under hundens arbete. En räddningshund måste kunna arbeta skarpt med mängder med ljud och arbetande människor nära inpå! Varför hundarna på kurs utbildas att fungera med "räddningsinsatser" pågående tätt inpå dem. På övningar och tävlingar förekommer ständigt störningar under hundarnas arbeten, avsiktligt planerade för att testa deras arbetskapacitet. Människor kan stå och slå på plåtar, flytta föremål och även störa föraren! I en skarp räddningssituation är det allt annat än tyst och lugnt runt det arbetande hundekipaget! Varför hundar och förare utbildas så att de fungerar i arbete, oavsett vad som pågår runt om och tätt inpå! Det ställs mycket stora krav på både hund och förare!

Klicka för större bilder.

Denna kväll tränade Modji, Aili, Nemo, Sumo (son till Aili och Nemo) samt Mick - Jaktlabbe. De fick alla två frisök var och den första uppgiften bestod i ett stort frisök med två figuranter gömda på för förarna okända ställen. De fick ett andra frisök med klurigheter, som två till tre figuranter gömda på samma ställe eller nära varandra. När Aili gjorde sitt andra sök fick hon sällskap av sonen Sumo med sin matte. Sumo närmar sig sin ettårsdag och han har tränat räddningssök länge redan. Ribban har höjts och krav börjar ställas på honom i arbetet. Nu var hans uppgift att under total tystnad gå kopplad bakom sin mamma som frisökte. På skarpa sök går man som hundförare aldrig ensam och ofta är det två hundekipage som arbetar tillsammans. Ingår orientering vid sök i skogen går en först med hund som söker och en går bakom och orienterar med en "vilande nos", för att med jämna mellanrum byta plats med varandra. Nu fick Sumo vara "vilande nos" medan hans mamma jobbade och den rollen axlade han med den äran! Sumo var helt tyst och tränades intensivt med mycket god förarkontakt! Fokus matte - inte mamma! Aili struntade totalt i att hennes son med förare hela tiden befann sig i närheten. Aili hade ett jobb att sköta -  prio ett! Som förare är det nödvändigt att både köra hund och ta in fortlöpande information samtidigt. Att ha kontroll på sin hund och på en föränderlig omgivning med eventuella nytillkomna order och riskfaktorer. Räddningssök ställer helt andra krav på både hund och förare än vad många andra hundaktiviteter gör.

Aili hade en figurant gömd högt uppe på en slänt upp ur bergtäkten och väl däruppe fick hon vittringen från den person som nyss passerat, längs den högt belägna kanten runt bergtäkten. Aili försvann iväg utom synhåll högt däruppe i skogskanten, men återvände på visselsignal. Hon fick två personer gömda på samma plats, såtillvida att en låg under en vält sandlåda och en låg ovanpå! Båda skulle markeras separat! Modji och Sumo fick båda en figurant gömd högt uppe på ett stort flak, vilket föranledde dem att klättra och gå på bakbenen för att få vittringen så högt som möjligt! I den kraftiga vinden blåste vittringar iväg åt många håll och bytte riktning under hundarnas sök. De fick tänka till för att lösa uppgifterna! Något dessa Lapska gillar är utmaningar! Det får inte vara för lätt för då blir det tråkigt.

Efter söndagens inte så lysande resultat på övningen där hundarna skulle skickas iväg långt bort för att runda en kon, fick de nu lite extra träning på detta. Goda råd delades och med två som har goda kunskaper i jaktträning i gruppen blev resultatet lyckat för alla. Det är alltid roligt att lära hundarna nya saker, för att inte tala om att lära sig själv av den som verkligen kan. Matte använde klicker och tränade framåtsändande/linjetagning för sig och rundande av kon för sig med Aili. Två olika moment, som i slutändan bör kunna kopplas ihop. "Framåt/ut - gå runt", tänker Matte. 

För första gången på flera månader avslutades träningskvällen med lite mat tillsammans utomhus, med distans. Drive-in och uteservering. Mycket roligare än att sitta i bilen, men lite väl kallt var det..... uppvägt av en måltid med sällskap! Matte och Husse tillämpar fortfarande social distans lika hårt som tidigare, enligt de råd som ges. Ännu dör 50 - 100 personer varje dygn i Covid-19 och smittspridningen i Stockholmsregionen har inte avtagit! Det är inte bara äldre på boenden som dör i denna sjukdom! Vilket många yngre förefaller tro och livet i Stockholm nu, skiljer sig inte mycket från tiden före Corona. Märkligt.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)