Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SOLIG TRÄNING I MILJÖ!

2021-01-24

Lördag.

Efter en fredag med dagsregn och ishalka så till den milda grad, att en grannkille åkte skridskor på vägen, slog vädret om på lördagen. En träning var inplanerad baserad på väderrapporteringen, som kan vara lite opålitlig men nu stämde väl överens med verkligheten. Träningen i onsdags kväll ställde Matte in, då blötsnön som föll inte lockade till relativt onödigt bilkörande i rusningstid. Nu samlades drygt halva träningsgruppen för en längre träningsstund i dagsljus, i ett mindre "skrotområde" vid sidan av, i den bergtäkt som brukar nyttjas för träning. Modji, Aili och Ailis son Sumo samt en Jack Russelkille och en Springervalp fick ha roligt denna efterlängtat soliga dag, tillsammans med sina människor.

Vid de senaste träningarna här har de stora ytorna och möjligheterna till vindvittringar/vindstigar på mycket stort avstånd utnyttjas. Mycket spring för hundarna över stora ytor, vilket de uppskattar mycket! Nu hade det töat undan rejält och skrotområdet med ett par gamla brosektioner, några containrar och mängder med betongplintar, stålbalkar och staplade däck samt diverse annat, utgör ett mycket bra miljöområde för räddningssökträning. Dock inte när det är täckt av snö.

Det är en ynnest för en uppfödare att ha egenuppfödda hundar i träningsgruppen. Ett bra sätt att få ett kvitto på att det blev som man tänkte. Utöver de egenuppfödda och ägda Násti  2003 - 2017, hennes dotter Modji född 2008 och Modjis dotter Aili född 2013 har Nástis kullbror "Ailu" och hennes son Epic ingått i träningsgruppen. Nu har Matte glädjen att utöver Modji och Aili få följa Nástis son Lime och Ailis son Sumo vid regelbundna träningstillfällen. Den här lördagen fick Matte även förmånen att få "figga" när Sumo skulle gå en vindstig för att fånga Mattes vittring, på ca hundra meters avstånd. Vinden var kraftig och lite byig och Matte låg på marknivå i en snöig grushög. Sumo skötte sig med den äran och Matte var glad!

Aili fick ett sök med fyra figuranter gömda utspritt i skrotområdet, på för Matte okända ställen. Husse hade klättrat upp på en stålkonstruktion och lagt sig att vila bekvämt på ett liggunderlag i solen! I den starka vinden for hans vittring vida omkring och regnade ner lite här och där, vilket gav Aili något att jobba på. Hon fick vittringen långt borta och så försvann den när hon kom helt nära. Ingen vittring ramlade rakt ner. Aili löste uppgiften fint genom att klättra upp på de höga däcktravarna för att komma så högt och så nära som möjligt. När hennes mamma Modji, 12 år gammal, lite senare fick samma upplägg på sitt frisök i miljö, valde Modji klokt nog att inte försöka sig på att ta sig så högt som möjligt. Vilket hon gjort fram till helt nyligen. Däremot satte hon upp nosen så högt som möjligt mot däckhögarna och löste uppgiften lika bra som sin dotter. Att stå på bakbenen är en konst som Modji ännu behärskar väl.

När alla de fem hundarna fått göra varsina sök togs en paus med lunchfika och både sol och någorlunda lä kunde uppbringas, för lite social samvaro. Något alla uppskattar mycket är att ha kunnat fortsätta med träningarna varje vecka sedan i mars. En mörk vardagkväll så här års, blir det inte mycket till umgänge utöver själva träningen och en helgträning i solsken med tid för att bara umgås, kändes som efterlängtad lyx för alla!

Ailis andra sökuppgift för dagen blev en uppgift där två figuranter gömt sig helt nära varandra på marknivå bland de många och höga däckstaplarna. Att slinka ner klarade figuranterna med lätthet. Att ta sig upp var inte direkt en slinkande rörelse utan en krångligare uppgift. För Aili att lokalisera sina båda utifrån osynliga figuranters exakta positioner var svårt nog. Att ta sig hela vägen in till dem, var en ren problemlösningsuppgift i labyrinten av däck. Modjis eftermiddagsuppgift blev att hitta fyra figuranter gömda mycket nära varandra i och runt om en stor container. Alla vittringar slog i varandra och Modi separerade dem alla fint och skallmarkerade var och en av dem ihållande och vägledande så att Husse hittade dem.

Valpträningen var mångfacetterad och bestod av vindstigar, både över en större yta och miljö, samt socialträning med hela gruppen. En gemensam avslutande promenad med alla hundarna gav den i pandemisituationen rätt isolerade valpen en bra möjlighet att få mingla med både folk och hundar. Modji är den absolut idealiska hunden för att umgås på nära håll med valpar. Modji ignorerar dem helt. Låter sig hälsas på och nosas av och skrämmer inte. Bara är där. Aili och Sumo kan bli lite intensiva och hörsammade sina mattars önskan om valpavstånd och valphänsyn.

Efter drygt fyra timmar var det dags att skiljas åt. Solen sken ännu från en klarblå himmel och nu var det dags för Sumo att gå det drygt fyra timmar gamla spåret, i skogen intill träningsområdet. Han har många strängar på sin lyra och går nu även en agilitykurs. En kille som ställer upp med glädje på allt man ber honom om! Liksom sina tre systrar Násste, Jaffi och Fanndi. Matte fick precis en film där Násste i snöyra visar hur hoopersträning går till! Googla om ni inte vet vad detta nya är för något!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)