Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TURISTER

2013-06-28

Efter en morgonpromenad och lite pyssel hemma, tog Husse och Matte med hundarna för en sväng norröver på torsdagen. Husse har alltså semester, varför även Matte har det och hela familjen håller sig hemomkring och försöker göra lite andra saker än till vardags. Där ingår ett besök per sommar vid Linneladan, intill Penningby slott. Vid avtagsvägen till Furusund, sydost om Norrtälje. Familjen for alltså inte så långt. Mindre än en timme hemifrån. Lite ur kurs bara, mellan "hemma" och "torpet".

I Linneladan kan man beskåda diverse vackra saker, som man väldigt ofta vill ha, bara för att de är så vackra. Men lite tänkande krävs för att motivera köp....  Matte var inte så speciellt svårmotiverad, med en torpliknande stuga att inreda  somrigt och vilsamt. En liten grön trasmatta till det lilla sovrummet och en väggklocka till vardagsrummet blev det. Samt några småpryttlar därutöver. Vädret var mulet och hundarna satt i bilen och hade koll på hästarna i hagen intill. Husse hittade fikahörnan och Norrtelje Tidning. Alla föreföll nöjda.

Men att ta med sig hundarna bara för att sitta i bilen och titta på betande hästar kändes lite fånigt, när omgivningarna kring det gamla slottet är så fantastiska. En promenad fick det bli. Bort mot slottet leder en lång allé med urgamla träd av varierande sorter. Lindar, askar och almar. Med enormt tjocka stammar. En del friska och fina. Andra mindre krya. Slottet har anor från 1400-talet och var först ett fyrkantigt stenhus. Som senare byggdes på med två försvarstorn. Det ingick i köpet när Morfars kompis farfar köpte gården. Därför har Matte med söner suttit i försvarstornet och ätit gräddtårta med jordgubbar en Midsommar för drygt trettio år sedan. Lite speciellt.

Nu gladdes hundarna åt att få vandra i den engelska parken. Där fanns många dofter att njuta av! Husse och Matte njöt av historiens vingslag och önskade att de gamla träden kunde berätta. Det gamla stallet är en arkitektonisk skönhet!

Färden gick sedan vidare till torpet. Mattan och klockan kom på plats och det blev så fint! Mattes lekstuga. Hundarna fick njuta av en stunds utevistelse i frihet. Nyligen hade något djur besökt tomten och de hade fullt upp med att kontrollera intressanta dofter kring lillstugan. De såg ut att ha någon sorts diskussion där de nosade omkring på ett litet område och då och då stannade upp och tittade på varandra. Man skall inte förmänskliga hundar, men ibland uppträder de påtagligt lika oss!

Färden gick hem via omvägar och lite nya vyer. En liten turistsväng längs med kustvägen mellan Åkersberga och Norrtälje.

Blandismatte som blivit kvar i sin stuga efter Midsommar ringde och föreslog hundmötesträning på kvällen. Lapskfamiljen begav sig iväg längs vägen. Samtidigt kom först Wachteln runt hörnet och därefter en Rottis! Bingo! Rapport hade just slutat.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)