Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

NYA FIGURANTER

2023-08-17

Onsdag.

Kvällens träning var förlagd till Skanskas stora inhägnade område, där det finns hur många bra gömställen som helst. En plats där räddningshundträning varit välkommen under väldigt många år, då man ser fördelen med att ha hundar på området utanför arbetstid. Gratis hundbevakning! Många ser på det på samma sätt och välkomnar hundekipagen. Andra nekar tillträde, då man "inte vill ha en massa folk som springer här när det är stängt". Det är sannerligen inte lätt att få tag i bra områden för räddningssökträning! Att ha några certifierade förare och några certifierade instruktörer i träningsgruppen underlättar. Ett stort TACK till Skanska för tillgång till ett mycket bra träningsområde!

Den här kvällen tränade Aili med sambo Dima, hennes son Sumo och morbror Lime samt Springern Lo. Dessutom var den unga Aussien Pax med för första gången. Hans matte och lillhusse var med för att testa vad Pax tycker om räddningssökträning. Hans största utmaning denna kväll var att vara tyst. Både när han lämnades i bilen och när han fick närvara kopplad vid övriga hundars sök. För övriga hundar var det en bekant situation, att någon följer med i gruppen med sin hund kopplad när en annan hund söker. Vid skarpa uppdrag kan man behöva två hundar som avlöser varandra och en hund kan behövas för kontrollsök om man osäker på en markering.  Därför utbildas och tränas hundarna både att jobba med en annan hund närvarande och att passiv gå med en arbetande hund. En "släpande nos", en avbytare.

Aili fick ett stort frisök där hon skulle hitta tre figuranter, gömda mycket nära varandra på ett begränsat litet område. Hon fick först söka över ett större område där ingen var gömd, för att så småningom närma sig platsen där Matte gömt tre personer. En låg gömd i en baljformad skopa, en strax bakom skopan inne mellan stora betongblock och ännu en var gömd ovanför de övriga på en stapel av jätteblock av betong. Aili fick samtligas vittringar samtidigt på mycket långt håll och berättade genast för Matte att här fanns det människor gömda på tre olika ställen nära varandra!  Matte ville dock ha precicerat exakt var varje figurant var gömd. Aili fokuserade då på en i taget och skallmarkerade mer exakt och belönades av en figurant i taget. Hon jobbade vidare fram till övriga två varefter. En realistisk situation - som vid ett hursras. Snyggt jobbat av Aili!

Dima fick göra ett kopplat sök med tre personer gömda mycket långt ifrån varandra i olika delar av området. Detta för att vittringarna inte skulle kunna slå ihop med varandra och förvirra en nybörjare! Dima jobbade fint i koppel men arbetstemperaturen var lite väl hög, varför Matte satte Dima ner med jämna mellanrum för koncentration på nosen. När Matte såg att nosen jobbade sattes Dima åter i arbete. Han jobbade fint och hittade sina tre figuranter och belönades med godis, klapp och kel.

Avslutningsvis gömde sig nykomlingen Pax lillhusse, som inte är ett barn utan en ung man på tjugo år. Vanligtvis består uppgiften för träningsgruppens hundar i att hitta någon de känner väl. Här fick de nu chansen att söka efter och hitta någon de aldrig träffat förut. Samtliga hundar fick, en i taget, ett litet sök där föraren visste var figuranten var gömd. Aili fick frisöka och såg chansen till ett nytt stort frisök och gav sig iväg i full fart. Nu fick Matte chansen att träna Aili i avståndsdirigering för att styra upp henne så att hon bara sökte av ett visst mindre område. Aili tog vind och hittade figuranten och markerade fint. För henne är alla hittade människor trevliga människor och hon har inga problem med att skallmarkera även okända människor som hon hittar.

Dima fick söka i koppel och jobbade på rätt bra men stördes ut av några stora vingpennor (en bit av en vinge) från en fågel på marken, precis när han fick vittringen från figuranten. Dima jobbade dock färdigt på vittringen och tog sig fram till figuranten och belönades.

En mycket nyttig övning som avslutning på en givande träningskväll med duktiga hundar och perfekt väder! Inte för varmt och inte för kallt och inte för mycket sol och inte för lite sol. I en tid då sol och skurar avlöser varandra stup i kvarten. Från varmt till kallt och så varmt igen samma dag. Det är lite rörigt och prognoserna svajar.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)