Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

GRATTIS TILL NÁSTIS BARNBARN!

2023-04-30

Två av Ailis kusiner har nyligen haft framgångar på en utställning:

Ailis mormor Nástis dotterson Ivan. -  Från FB: "Slkutställning. Ivan fick Ck och blev Bisveteran ! Inte illa av en snart 11åring."

Samt Ailis mormor Nástis sondotter Aili. - Från FB:  "Aili fick med sig hem rosetter för Excellent, CK, CERT, BIM, BIR Prestationsklass och BIS Prestationsklass." 

Nástis dotter Signe - Gátchis Juoksanáste Lahji är mamma till Ivan. Nástis son Epic i kullen efter - Gátchis Átjájuoksa Adja är pappa till Aili. Som har fått samma tilltalsnamn som sin kusin Aili här hemma. Vars mamma Modji var Nástis dotter i hennes första valpkull och storasyster till Signe och Epic. Násti har barnbarn i alla sina tre kullar som uppenbarligen för bra gener vidare. Aili här hemma har ett utställningscert. 

Två barnbarn till Gátchis Gaz-Násti, i två olika kullar, har gjort mycket bra ifrån sig på samma utställning. Vilket naturligtvis glädjer Matte och Husse! Uppfödningen här hemma har varit i liten skala och främst för att få fram bra arbetshundar för de egna behoven.  Hundar lämpliga för olika sorters hundjobb och hundsporter, med bra arbetskapacitet och motor, ändamålsenliga kroppar och rastypiska exteriörer. Det har känts väldigt viktigt att bevara rasens goda arbetsegenskaper! Något som alla som har velat köpa en Lapsk tyvärr inte har verkat vara intresserade av. Man har inte sällan frågat mer efter en "avknapp" - lugna hundar som nöjer sig med promenader, än efter en "påknapp" - hundar med arbetsmotor och arbetslust. De två nu utställda barnbarnen har visat att de gillar att "jobba" båda! 

Det är väldigt roligt att få se att två av Nástis barnbarn, Ailis kusiner, Modjis syskonbarn, förefaller ha både brain and beauty - precis som Násti själv hade! En hund som både hade titeln "Tjänstehund-Räddning och Svensk Utställningschampion" liksom sin kullbror - Gátchis Goz-Jorri/Ailu."

Detta sett ur det lilla och det egna perspektivet. Naturligtvis spelar det roll vilka fler som är nära besläktade med Nástis barnbarn, när hennes egna  barn i sin tur har blivit föräldrar. Signes son Ivan har en pappa också och Epics dotter Aili har en mamma! Att vara uppfödare är att noga kombinera vem som skall få barn med vem för bevarande av rastypiska egenskaper. Inte lätt! Ett tänkesätt som för övrigt  förundrade en närstående historielärare, icke insatt i hunduppfödningens tänkesätt. Rasbiologi.... En helt annan historia. Kanske inte längre så avlägsen tyvärr. 

Lördag.

Det är inte heller alltid så lätt när många hundar har samma namn. Det är roligt att Aili här hemma har en kusin som heter detsamma. Även om det kanske inte alls har med varandra att göra. Nu umgås de inte, varför sammanblandning inte uppstår.

Modjidottern Aili här hemma fick på lördagen gå en rask långpromenad tillsammans med sambon Dima. Matte hade fått fart under fötterna igen och orken var tillbaka efter avslutad dubbel antibiotikakur. Eftermiddagen tillbringades åter ute på tomten. Med vissa pauser när det regnade för intensivt. Matte stod i bäcken och fixade med byggande av stenar kring bäckkanten och vagnshjulen, som skall utgöra en barriär mot grusgången fram till ytterdörren. Nio grader, kraftig iskall vind och fötterna i kallt vatten rätt länge. Det gjorde att Matte började längta efter stugvärmen efter fyra timmar utomhus. En brasa tändes i kaminen och det verkade även hundarna uppskatta! Kontrasterna gillar Matte. Ruggigt väder gör det så skönt att komma in i brasvärmen!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)