Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

PAPPA RUNNE

2017-09-19

Ett meddelande kom - Ailis kullbror Runne skall bli pappa till en kull valpar med familjens Lapsktik (import från norra Finland) Mira! Två registrerade Lapska aktiva i renskötseln, boende i Varangerbotn. Modji blir farmor snart! Så väntar vi på att Aili skall börja löpa innan årsskiftet någon gång och paras med fina Äijä! Gázzi och Násti fattas oss, men deras gener lever vidare runt om i många länder. En tröst och en stor glädje! Hundar som bevarat goda arbetsanlag och det glädjer oss mycket. Ett av barnbarnen kommer och hälsar på från Danmark inom en snar framtid. En mycket duktig tjej som blivit utnämnd av Danska Kennelklubben att tävla om titeln årets hund LP 1. Fem hundar i hela landet plockas ut och får en inbjudn och Mánnudottern Rilla är en av dem! Den första spetshunden någonsin enligt uppgift! Detta är stort! Grattis!

Måndag.

Regnet strilade ner mest hela dagen. Datorstrul med ett Outlook som inte fungerade! Vilket drabbade oändligt många, som varken kunde skicka eller får några mail. Frustrationen var stor, inte bara i den lilla stugan i skogen. Där låg mail som behövde besvaras, frågor hängde i luften. Matte hann bli rätt less, innan Husse lyckades komma åt information om problemet och blev varse att det inte var lokalt hemmavid.

Regnet drog vidare någonstans och Matte skyndade sig att ta med hundarna ut på en kort men intensiv cykeltur. Vägarna låg öde och cyklandet förlöpte problemfritt. Till sin glädje kan Matte konstatera att det går allt lättare i uppförsbackarna med trampandet. 

Två korta träningspass hanns med under eftermiddagen. Husse körde lite agility med fokus på slalom med båda hundarna. Modji blir allt säkrare och snabbare! Hon behöver inte mycket ledning längre! Aili är nybörjare och kräver mer assistans. Matte arrangerade ett luktträningspass i vardagsrummet under tiden. Två kartonger placerades ut i varsin ände av rummet, till höger och till vänster när man kommer in. I den till höger fanns en dofttops. Rakt fram placerade Matte en möbeltass med doft, under kanten på sälskinnet framför kaminen. Aili startades först och hon nosade mycket ambitiöst och noga längs väggarna in till vänster när hon släpptes på ett frisök. Ett bra sökmönster hade hon! När Aili nådde fram till den icke kontaminerade kartongen blev hon tveksam, kartongpräglad som hon blivit. Aili sökte ögonkontakt med Matte, som vände sig om och backade. Aili blev inte berkäftad och släppte för att söka vidare, varpå hon genast fick doften från den kontaminerade kartongen ett stycke bort. Nu såg Matte till att stå nära, så att en frysmarkering skulle kunna belönas omedelbart. Aili bjöd en bra markering och belönades rikligt med en näve godis på kartongen. Hon sattes åter i arbete och fyndade på tillbakavägen lukten under skinnet. Snygg frysmarkering även här! Klang och jubelföreställning och Aili fick tokfnatt! Att Matte var nöjd med hennes prestation rådde det ingen tvekan om!

Modji fick exakt samma upplägg, men löste uppgiften lite säkrare och snabbare, men även våldsammare. Hon gick raka vägen fram till den kontaminerade kartongen och dammade till den med tassen, för att sedan skälla lite och därpå frysmarkera. "Är du nöjd nu?" Typ...  Därpå frysmarkerade Modji lukten under skinnet. Aili tassar fram och funderar, Modji dundrar rakt på aningen burdust. Två olika sätt att jobba på, att lösa uppgiften på. Två mycket närbesläktade hundar - två individer.

 

 

Antal kommentarer: 2

2017-09-20 19:32:48 - Cecilia

Spännande med Runnevalpar också! :) Vad heter tiken? Nyfiken som den stamtavlenörd jag är. ;)

2017-09-21 09:54:40 - Marianne

Mira är det enda namn jag har tyvärr. Från uppfödare i norra Finland.
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)