Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SEMESTER

2019-06-04

Måndag.

Sommaren 2019 var planerad lite annorlunda. Men så råkade det bli så att många parametrar samtidigt stämde, stjärnorna stod rätt och slumpen gjorde att en parning mellan Aili och Nemo skulle kunna ske. Att det skulle kunna bli en sista valpkull i den lilla stugan i skogen. Dagen för Mattes höftoperation ändrades och blev en månad tidigarelagd och allt kring operationen gick som på räls. Aili dröjde oväntat med löpstart i nästan ett år och Nemo blev tillgänglig för en parning. Slutgiltigt fungerade allt med Mattes rehabilitering och med hundarna och deras möte vid sidan av jobbet, på en After Work-promenad i bergtäkten, där de ofta tränar tillsammans.

Ett ultraljud har bekräftat dräktighet och då födsel kan ske i Midsommarhelgen (troligast direkt efter) med allt vad det innebär vad gäller tillgång till veterinärer, vill Matte vara väl förberedd och veta antalet valpar. Så ingen blir liggande kvar och blockerar för någon annan. Alltså kommer även Aili att röntgas. När det gällde Modji som hade dottern Adji som blockerade utfarten för sina tre syskon, var det en klar födel att redan från början veta att det fanns fyra valpar som ville ut. Den där natten när förlossningen startade. Aili var tidigare parad med en annan kille men gick tom och under tiden har Matte generöst delat med sig av sin valplista för att alla skulle få sina efterlängtade knytt. Det skulle inte bli fler valpar i stugan. Men nu gjorde slumpen så att det verkar bli det trots allt. Fina sökknytt väntas med två fina sökhundar som föräldrar. Eller spårknytt eller något annat. Bara de får göra mer än  gå i skogen som robusta hundar av urhundstyp, eller vara lydiga på en appellplan. De Lapska har så mycket mer att ge än att lyda order på en gräsplan. Som de självständiga och problemlösande smarta hundar de är. Vardagslydnad är inte samma sak och ALLA hundar skall veta hur man uppför sig både i den egna flocken och i samhället i stort.

Husse och Matte hade planerat en kort tur till Mariehamn på måndagen. En tur med Rosella med karaktär av "kryssning" och shoppingresa. Man tar båten från Kapellskär, en knapp timme bort, kör ombord bilen och kör runt så den står rätt vid hemkomsten, parkerar ombord. Vilket kostar föga mer än att parkera vid terminalen. Någon man kan göra under lågsäsong. Köper man sedan minst fyra lådor öl får man det nerkört och avlämnat vid bilen. Varför man tar upp order från grannar och kompisar innan man åker och får då dessutom mängdrabatt. 

Båten avgick på eftermiddagen och hundarna hann få en förmiddag ute på tomten och en skogspromenad innan de lämnades ensamma. I halvtid skulle en granne komma över och låta dem vara ute en stund på tomten, medan han hann läsa den lånade morgontidningen. De vet att de får något smaskigt när de sedan skall in igen, varför de inte vill gå ut....  Men det är inte hundarna som bestämmer och ut skall de. Vilket de egentligen vet. De behöver röra lite på sig och få ett avbrott, även om det inte rör sig om så orhört lång tid. Husse och Matte är till sjöss i fem timmar, Kapellskär - Mariehamn tur och retur. Inte så lång semester direkt, men man får ordna till det så gott det går. Resten av sommaren förblir flocken hemmavid. Inte ens till Torpet drar man iväg ett gäng knytt, förrän de är i stort sett mogna att lämna barndomshemmet. De försvinner bland ormbunkar och blåbärsris och ut genom det glesa fårnätet.

Hem kom Husse och Matte till hungriga hundar, som ändå fått varsin halv morot innan de lämnades ensamma och varsitt stort och hårt hundkex av grannen. Husse och Matte var mätta och belåtna efter en mycket god buffé på båten, som stampat sig hem i vågorna i motvind. Det slog i så hårt, så att alla flaskorna i Taxfreebutiken skramlade så högljutt och definitivt, att de alla kunde förväntas vara krossade flera gånger om. Vilket de naturligtvis inte var. Husse och Matte tog stöd i kundvagnarna och hyllorna för att inte kapsejsa och bli vrak.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)