Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MODJI PÅ JOBB

2015-06-29

Söndag.

Husse och Modji packade bilen med flytvästar och matsäck och begav sig iväg på jobb. En lång biltur väntade och sedan en lång arbetsdag. Årets varmaste dag i trakten med 25 grader och sol, men som tur var med en svalkande vind. Dessutom var dagens arbetsplats en liten gummibåt. Med följde en säkrare, tillika träningskompis van att jobba med Modji. Två som kan läsa hunden är en klar fördel! Samt en som kan ta över om så skulle bli nödvändigt. Tack för att Du ställde upp!

Husse och Modji kom inte hem förrän på kvällen och Husse var mycket nöjd med Modjis arbete. Hon jobbade idogt från båten i timmar, med en liten publik inklusive en hund, från stranden. En undervattenskamera anvädes även. Mer får Matte inte berätta om detta. Modji gjorde ett mycket bra jobb, opåverkad av väder och omgivning. De var dock rätt trötta vid hemkomsten.

Násti och Aili tränade under tiden passivitet. Matte hade syskonträff (sina egna-inte hundarnas!) och den intensiva och spralliga Aili blir så väldigt glad åt alla besök att hon kan skrämma den som inte är så hundvan. Hon måste hindras från att ta över showen helt och därför stängde Matte in henne och hennes mormor bakom en grind till en början. När mat ätits och Aili hunnit dämpa sig en aning, fick hundarna komma ut och mingla.

Aili är som resten av famijens hundar mycket social. Viket helt klart underlättar när man söker efter försvunna personer. Att Ailis kullbror är lika social, uppskattas även av den renskötare där han bor. Då man ofta lever nära inpå andra människor och även arbetar ihop. Samt då och då behöver hjälp med både barn och hundpassning. Ett annat gemensamt drag hos familjens hundar, egna och sålda, har varit att de är mycket mjuka och tålmodiga med barn. För en del kan det uppenbarligen vara negativt med så sociala hundar, men för Husse och Matte är det positivt, då hundarna finner sig väl tillrätta bland mycket människor och de låter sig hanteras av alla. Mycket praktiskt och en vallhund skall kunna jobba med vem som helst. Den är ett arbetsredskap. Liksom räddningshundar. Om föraren skadas måste arbetsredskapet hunden kunna jobba vidare med en annan förare.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)