Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

REGNET KOM 

2022-08-06

Det gör ont att läsa rubriken och texten som Matte skrev onsdagen den 14 juli. Efter ett veterinärbesök tisdagen innan. Torsdagen den 14 juli var en mycket bra dag för Modji och kvällen fin! Så kom det att bli den sista kvällen tillsammans. Matte får inte ihop det och det är svårt att sluta älta vad som kunde ha gjorts annorlunda. Men det där känner väl många av er igen. Tankarna mal. Fredagen startade fint men mycket snart visade sig Modji ha mycket hög feber efter morgonrastningen. Viljan fanns att hänga med, men kroppen orkade inte. Om det nu var polyartriten som kommit tillbaka i ett skov. Eller något annat. Det är så svårt just detta att inte veta. Att det var en fredag spelade roll. Med en stundande helg och eventuell veterinärbrist på djursjukhuset. Om en försämring skulle ske skulle kanske ingen hjälp finnas. Fick Matte veta i en svår situation. Om inte om hade varit.....

Fredag.

Tre veckor har gått. Saknaden är smärtsamt stor efter Modji.

Regn och åska skulle komma på tidiga eftermiddagen. Den nu väldigt lilla och decimerade flocken for till golfklubben för att äta lunch. Vardagslyx så här års när man bor ute i skogen, är att ha en "kvarterskrog" på ungefär en halvmils avstånd hemifrån. Aili skämdes nu bort dubbelt av krögarna som saknar Modji även de! Mycket godis blev det från dem båda! Aili och alla andra hundar är varmt välkomna både utomhus och inomhus här och några bord bort låg en väluppfostrad Rottis. Har man haft hund och vill ha hund men inte kan/har tid, är det ett bra sätt att få umgås med hundar genom att välkomna hundar på sin restaurang och sedan skämma bort dem med godis. Det finns fina vattenskålar för hundarna och möjlighet att fylla vatten från en stor dunk, inte bara för golfare som vill fylla sina vattenflaskor. Måtte krögarna på Brollsta Golfklubb bli kvar ännu många säsonger!

Just som flocken kom hem igen öppnade sig himlen och regnet vräkte ner! Det fortsatte det göra under eftermiddagen, men åskan uteblev. Tack för det! Sju millimeter kunde Matte mäta upp i regnmätaren när regnet upphörde efter några timmar. Matte tog med Aili på en promenad runt kvarteret och sedan var Aili sugen på bär och sockerärtor och så var Matte. Initialt var det Modji som var den stora bärätaren och sockerärtorna var en absolut favorit! Flockmentaliteten och konkurensen fick även Aili intresserad och nu är det hon som lägger sig vid odlingslådan med sockerärtor och väntar på att fler skall mogna och att Matte skall plocka dem! I trädgården finns två svartvinbärsbuskar av olika sort och Aili, liksom Modji, kände smakskillnaden direkt. Den ena är sötare och mycket godare! Aili har föredragit de röda vinbären framför de vita, vilket förvånar då de vita är sötare. Nu är krusbären helt mogna och djupröda. Modji åt dem gärna gröna och sura! Det gjorde inte Aili. Nu är hon extremt selektiv och äter bara de bär som är helt röda runt om! Så söta som möjligt! Hon nosar noga på varje enskilt bär och är de bara halvröda ratar Aili dem.

På nytt började det regna och det mycket kraftigt i form av skyfall. I omgångar vräkte regnet ner och den torrlagda bäckfåran vattenfylldes. Ytterligare tio millimeter föll över trädgården. I kvällningen dröp allt av fukt  i den artongradiga värmen.

Matte tog med Aili på en powerwalk i området i kvällningen och satte personligt rekord på sträckan. Muskelbristningen i knävecket har läkt och knät är inte så svullet längre. Under våren har det blivit mycket knästående i både trädgården och kring Modji och ett knä har överbelastats. Det blev även mycket knästående kring Modji den allra sista tiden med henne. Matte har avstått raska promenader under en tid, men nu var det läge att testa och det fungerade att gå som förr. Skulle laget komma med på lagtävlingen så krävs god kondition hos både Aili och Matte. Söktävlande i olika miljöer och diverse andra övningar, fredag kväll till lördag kväll är vad som väntar. 

 

 

Antal kommentarer: 3

2022-08-06 16:08:56 - Anne-Lise

Jeg føler med dig i din dybe sorg over tabet af Modji. Efter at have fulgt din blogg i mange år, siden før Modji blev født, er jeg ikke et sekund i tvivl om, at du gjorde det rigtige og det bedste du kunne for Modji. Modji har haft et fantastisk liv hos dig, og da hendes tid kom, svigtede du hende ikke, men traf den rigtige og sværeste beslutning af alle. (heart)
Mine varmeste tanker
Anne-Lise

2022-08-06 16:57:46 - Christina Mikkelsen , christina.mikkelsencm@gmail.com

Jag håller med Anne-Lise och är säker på att du gjorde allt det bästa och riktiga för Modji. Hon har haft det bästa hundliv man kan tänka sig. Jag vet, detta är så svårt och man ältar och ältar. Du får tänka på den långa tid ni fick tillsammans och allt roligt ni var med om tillsammans. Vet att det inte är lätt att tänka så just nu när man känner sådan saknad och har många tankar.
Kram (heart)
Christina

2022-08-07 08:42:12 - Marianne

Tack älskade ni för ert stöd! Tårarna rinner när jag läser vad ni skrivit. (heart)(heart)(heart)(heart)(heart)(heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)