Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LISTAN BETAS AV

2020-08-23

Lördag.

Ett inköp behövde göras på K-Rauta och Lapskflocken for till Arninge direkt efter frukosten för att slippa trängsel. Butiken är stor och rymlig och kunderna var få, liksom varorna på trädgårdsavdelningen efter säsongsavslutning, där Matte skrotade runt och kände sig nomal, i en tid då en som är 70+ får skamkänslor vid vistelser ute bland folk. Som tillhörande riskgrupp skall man hålla sig hemma året ut. Ibland står valet mellan att bryta mot regler, ta risker och att bli tokig av att behöva hålla sig undan. Husse fick vad som behövdes till Separettoaletten och besöket i den luftiga och follktomma butiken tog inte många minuter. Nästa skamfyllda butiksbesök blev på ÖoB, där Matte hängde på låset för fyllande av förrådet med stapelvaror till låga priser. Allt kan inte handlas på Ica på nätet. I djuraffärer brukar det inte vara trängsel på morgonen och Matte töjde på gränserna rejält och besökte den nyöppnade Hööksbutiken....  Rea på kläder lockade och så klart hittade Matte något hon inte alls behövde - men blev glad av. Inte helt oväsentligt för en som i stort sett helt hållit sig undan från butiker i närmare ett halvår. En smärre uppdatering av garderoben.

Dagen blev mulen och kvav med en luftfuktighet som fick Matte att tungandas. Aktivitetsnivån var inte på topp.

Mot kvällen klarnade det upp och en vind rensade luften. Känslan av att inte få luft försvann och det blev fart på Matte! Nu skulle äntligen tricket med ett kommando och flera handlingar filmas. Det finns med på listan för Champion Trick Dog. Matte hade kollat innan och att säga "sök" och sedan få hundarna att både söka rätt på Husse i lekstugan, skallmarkera och gå in i lekstugan borde fungera för godkänt. För att ändå få någon form av "svårighet" här fick hundarna inte veta innan att Husse gömt sig i lekstugan. Dörren ställdes en lite gnutta på glänt så att de skulle kunna bända upp den med nosen för att ta sig in till Husse. Matte valde att filma första försöket med var och en av hundarna, för att inte riskera att de skulle fuska och göra det för enkelt för sig. 

Modji skickades på ett sök mot lekstugan, Matte filmade och gick efter. Trodde inte sina ögon när Modji som det mest självklara i världen hoppade rakt in genom den halvtrasiga gamla och hemgjorda hundluckan! In till Husse där Modji skallmarkerade snyggt. Så var det Ailis tur. Hon skickades mot lekstugan, hundluckan var nu inte halvtrasig utan heltrasig och hängde på trekvart. Dörren hade en mycket liten springa öppen. Aili skallmarkerade fint utanför dörren, Matte närmade sig filmande och när Matte nådde fram stoppade Aili in nosen i springan och bände upp dörren med en fin knyck! In till Husse kom hon utan problem.

Det kan förefalla löjligt enkelt för två hundar som tränar sök regelbundet att presentera dessa på varandra följande handlingar efter ett enda kommandoord, men varför krångla till saker och ting? Tänker Matte. Som försöker jobba med och inte mot hundarna. Som försökt välja övningar från listorna för de olika nivåerna som förefaller ligga närmast de två Lapsktanternas tidigare erfarenheter av utförda övningar. Samt deras personligheter och kapacitet. En linje har varit att de båda skall kunna utföra samma trick, oavsett ålder. Att de skall känna sig bekväma med Mattes krav på dem. Några gånger har Matte valt att byta/anpassa ett trick, när det inte känts bekvämt för någon av hundarna. Listan betas av och ännu ett trick, eller kedja av trick har utförts av dem båda och filmats. Rubriken för denna övning är "CHAIN".

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)