Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

KYLIGT SÖK

2013-01-20

fredagen sjönk temperaturen rejält och förebådade vad som komma skulle på lördagen. Matte tog en kortare promenad i området med hundarna och njöt sedan av att solens strålar faktiskt värmde en del. Isen hade frusit över nästan hela bäcken och därför ägnade Matte en del tid och kraft till att hacka upp denna is. För fåglars och kringströvande katters skull. Sommarkatter är dessvärre en realitet i ett fritidshusområde. Det har även förekommit att husägare lämnat katten/katterna med huset och den nya ägaren har varit måttligt road. Många tror i sin enfald att katter klarar sig genom att leva på fåglar och möss. Matte ägnade sig åt att fånga in och åka iväg till katthem med hemlösa katter en vinter. Men katthemmen var måttligt roade....  Den som börjar mata en katt är också i lagens mening ansvarig för katten och kan också lagföras om grannar anser att katterna i grunden far illa när de bor ute, inte vaccineras och avmaskas och ges ett hem. Det drabbade en "kattsamarit" helt nyligen. Matte kan i alla fall försöka sörja för att det finns vatten att dricka när kylan slår till.

Tidig uppstigning på lördagen. 15 grader inne och 21 minusgrader ute. Två element sattes på för stödvärme när Husse och Matte skulle vara borta över dagen. Ett skarpt sök väntade. Ingen skallgång denna gång. Ett oländigt område var kvar att söka igenom och en bit av stranden. Endast ett fåtal personer var involverade denna tidiga morgon. Det var meningen att hål skulle borras upp  i isen, där hundarna tidigare markerat, en kamera skulle föras ner och hundarna skulle göra punktsök i hålen. Men i så stark kyla fungerade inte skärmen som skulle visa vad kameran fotade under vattnet och därför ställdes den delen av söket in.

För ett par veckor sedan hade sol och plusgrader åstadkommit att en viktig södersluttning var blottad, men sedan dess har ett djupt snötäcke åter lagt sig och försvårat sökarbetet. Området består av snårig skog med hyggen däremellan. Mycket ris, kvistar och grenar som försvårar framkomligheten och inte blir det lättare när allt är översnöat. Starkt kuperat är området också. Isen är mycket ojämt frusen. Med svaga partier vid och under broar och där det är strömt. Snötäcket har försämrat isens kvalitet genom att isolera isen. Under snön är isens yta blöt och porös.

Lapskfamiljen började med att gå ut på isen igen, just där Násti tidigare stannat upp och markerat rakt ner mot isen. Där flera hundar från början markerade rakt ut över vattnet. Vid det senaste besöket var tanken att låta Modji söka av samma yta som Násti markerat, men då var isen för svag att gå på där ute. Nu var Matte försedd med säkerhetsväst och lät Modji söka av området kring vasskanten ett stycke ut på isen. Hundarna jobbade för dagen iförda ett tunt och smidigt täcke samt tjänstetecken och sökte i koppel/lina. Isen var här ganska tjock nu och över den låg ett ordentligt snötäcke. Ingen vind för dagen. Modji fick inga indikationer. Inte Násti heller.

Klicka för större bild.

Efter att ha sökt av denna plats, fortsatte familjen sitt sökarbete längre bort efter stranden. Där fanns ett stycke som inte var avsökt tidigare, då det hade en lägre prioriteringsgrad. Man utgår alltid från den plats där en försvunnen person eller spår efter personen synts senast.

Efter lite mat, vila och värme (nerbäddade hundar) i bilen, fortsatte sökarbetet. Nu kring ett brofäste. Här var isförhållandena mycket osäkra, med blöta fläckar och en helt annan karaktär. Strandlinjen var väldigt snårig och bitvis ogenomtränglig. Enda sättet att ta sig fram var trots allt på isen. Men tätt intill stranden och med stor försiktighet. Det är lite läskigt när det krasar rätt som det är, men bottnar man och har en mängd grenar att ta tag i, är det enda som kan hända ett ofrivilligt fotbad.

Hundarna fick inga indikationer här heller, vilket avrapporterades till ledningen. Som själva avbrutit sökandet för en stund sedan. Förhållandena var för svåra för att kunna göra någon egentlig nytta inne i skogen. Hundarna fick nu värma sig, liggande på ett stort renskinn och nerbäddade under en filt, innan värmen kom sig i bilen. Husse och Matte värmde sig med lite fika och sedan for familjen hem.

Där väntade ett hus som höll 14 grader och familjen samlades kring braskaminen. Fyra timmar på gång i kyla, snö och sol kändes i kroppen. Nu blir det inga fler sök här , förrän snö och is försvunnit. I samråd med anhöriga. 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)