Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LUKTLETANDE MED STÖRNING

2017-11-04

Fredag.

Ännu en solig dag att njuta av på tomten fick Matte och hundarna!

Dessförinnan ordnade Matte dagens luktletande med många olika kartonger och behållare i grupp i vardagsrummet. Störningsdofter i form av satsumasskal och tepåse, samt skalad satsuma placerades ut i noshöjd lite här och där, för att vänja hundarna vid att det kan förekomma diverse olika dofter i samband med luktletandet. Mitt i röran fanns kartongen med doften. Aili var lite yrvaken, men nosen gick i gång när hon sattes att vittra innanför ytterdörren. Lite sömningt tassade hon sedan rakt fram till rätt kartong och frysmarkerade snyggt. Jobbet var gjort på ett par sekunder, hon gick rakt på rätt kartong och markerade tydligt. Det hade nog kunnat lukta precis vad som helst i vardagsrummet på olika ställen. Aili skulle hitta eucalyptuslukten och det gjorde hon mycket snabbt. Modji var inte lika sömning och kastade sig in genom ytterdörren! Hon satt och vittrade in området mycket otålig och när hon sattes i arbete gick även hon rakt fram till rätt kartong och markerade. Det tog betydligt längre tid för Matte att rigga söket än för hundarna att lösa uppgiften! Då tog det ändå inte många minuter att placera ut de åtta behållarna och att stoppa in en avbruten tops med doft i en fasttejpad sugrörsbit ien av kartongerna. Inte behöver det vara så himla vetenskapligt att ordna ett doftsök heller. Många gånger gör man saker krångligare än de behöver vara. 

Man kan lära hundar att söka igenom ett område där många människor varit gömda, men ingen enda finns kvar, hundarna skall inte  markera på någon människodoft någonstans! Man måste träna dem på gammal vittring och tidigare använda legor från början. Så varför skulle det ställa till det om man råkar ha lite eucalyptusdoft på fel hand och ta i fel kartong? Gammal vittring är inte samma sak som styrkan på doften vid vittringskällan där doften är placerad. Inte heller bör det spela någon roll om det luktar lite klister från möbeltassar eller om det finns lukt från belöningsgodis eller annat i sökområdet. Tränar man för kliniskt luktbefriat från annat än doften hunden skall jobba på, lär den bli väldigt störningskänslig. Tänker Matte och Husse. Hur som haver så blev det inget långt träningspass på fredagförmiddagen. Uppgiften löstes mycket snabbt av båda hundarna.

Hela eftermiddagen tillbringade Matte utomhus med hundarna. De fick roa sig med en rulle ihoprullad och torkad hud för tandmotion, medan Matte använde skyffeljärnet på hela infarten och under carporten, nu när marken var uppblött och samarbetesvillig. Rätt hårt jobb blev det ändå. Bilens bakskuff iordningställdes för hundarna inför vintern. En stor biabädd med fällar trycktes in för värme underifrån och runt ryggarna.

Lite fika i solen på altanen blev det och hundarna njöt av de allt större upptorkade fläckarna, efter många dagars regnande. Solen sjönk allt snabbare och klockan var alldeles för lite när dagen började ta slut! Matte tog en rask promenad med hundarna i området och hann hem innan det var helt mörkt. Ännu dröjde några hungriga småfåglar kvar vid fågelbordet, där Matte fyllt på i de olika behållarna. Grannkatterna har redan upptäckt detta tyvärr.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)