Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ATT SITTA SÅ ATT INGEN KAN HITTA, foton

2023-09-01

Onsdag.

Kvällens veckoträning var förlagd till Skanska, där möjligheten finns att träna både utomhus på stora ytor och inomhus, med många bra ställen där man kan gömma sig klurigt. Som figurant är det en utmaning att kunna gömma sig så klurigt att man inte blir hittad! I varje fall att de tar lite tid innan man blir hittad. Så att både hunden och hundföraren får jobba en stund på uppgiften! Det är ju liksom avsikten med träningen. Ibland tror man att man har gömt sig väldigt svårt, för att bli hittad direkt när hunden påbörjar sitt sök. Man har som figurant felbedömt vittringsvägarna, som påverkas av vind och omgivning utomhus och ventilation och byggnadsteknik inomhus. Ibland vill man ge hunden en lätt uppgift, beroende på utbildningsnivå, aktuell status, eller baraföratt och lyckas få till det så att hunden får jobba på att lösa uppgiften avsevärt längre än planerat. Det är inte alltid lätt att förutse svårighetsgraden på söket när man lägger upp det. Ibland lägger man upp söket själv som hundförare och säger exakt hur man vill ha det. Ibland vill man inget veta och låter träningskompisarna lägga upp ett sök, för att få till en realistisk situation.

Alla som försvinner vill inte bli hittade. Alla som försvinner blir aldrig hittade. Barn som försvinner gömmer sig inte sällan. Barn som försvinner försvinner av många olika orsaker. Barnen som försvann efter flygolyckan i Amazonas ville inte bli hittade. De var rädda för sin pappa och de var rädda att bli straffade och de höll sig undan. Som så många andra försvunna barn. Skarpa sökuppdrag i Sverige kan se ut på väldigt många olika sätt. Människor går vilse, människor vill vara ifred, människor vill inte leva, människor drunknar - oavsiktligt och avsiktligt, människor hålls gömda. Människor gömmer sig. Anhöriga vill ha svar! Anhöriga vill hitta. Vill kunna få ett avslut.

Tidigare har Matte och Husse varit ute på ett flertal skarpa sökuppdrag av olika karaktär. Många människor har hittats då eller senare och vid liv eller avlidna. Även drunknade, efter lång tid under vattnet och anhöriga har kunnat göra ett avslut. Ailis mamma Modji och Modjis mamma Násti gjorde fantastiska insatser vid vattensök vid några tilflällen. Aili fick aldrig gå någon räddningshundkurs men har utbildats och tränas på precis samma sätt som sin mamma och sin mormor. Aili har varit med på något enstaka skarpt sökuppdrag och det kommer inte att bli några fler. Hon tränas ändå varje vecka precis som flockens tidigare hundar. För att hålla kunskaper vid liv och för att utvecklas tillsammans med yngre hundar som har framtiden framför sig. För att hålla Matte och Husse igång för förmedlande av erfarenheter och kunskaper till yngre intresserade.

På onsdagens träning fick Matte stå rätt länge i ett torkskåp innan hon blev hittad! Perfekt! Matte stod även intryckt i ett hålrum mellan några skivor, uppställda så att detta hålrum inte syntes. Aili hittade en figurant mellan mängder med uppställda fönsterkasetter, där ett hålrum mellan rutorna doldes av en skiva. Ibland undrar man vad man pysslar med när man som figurant knölar ihop sig och tränger sig in i mycket små utrymmen och blir kvar där länge! Men det blir väldigt bra och ralistisk träning! 

I en skarp situation är det just när man som människa absolut inte kan se var en försvunnen människa finns dold, som hundarna behövs för att lokalisera och hitta den försvunne!

Några foton från onsdagens träning på Skanska.

Klicka för större bilder.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)