Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EN GALNING I BIL

2023-06-02

Onsdag.

På kvällens träning ville Matte köra fler vindstigar med Dima; vilket passade fint på de stora ytorna i bergtäkten och i den friska vinden. Dima fördes i koppel på ett sådant sätt att han skulle kunna fånga vittringarna från de två figuranterna, placerade mycket långt ifrån varandra. Risken för att vittringarna skulle slå ihop var obefintlig. Dima vet nu vad denna lek går ut på och söker aktivt vittring i vinden! När han ville gå rakt fram i vittringsstruten ledde det honom rakt emot en gigantisk grushög med branta sidor och farliga överhäng. Inga problem tyckte Dima, som satsade för att ta sig upp. Hade han varit lös hade han försökt ta sig över. Nu visade Matte att han skulle gå runt i stället. 'Lavinfaran' med överhänget var stor. Dima fångade vittringen på nytt på andra sidan och fick nu en betydligt mindre och en ofarlig grushög rakt framför sig i vind- och vittringsriktningen. Han hade precis lärt sig något och valde nu spontant att gå runt högen och på bortsidan satt figuranten. Bingo!

Dima lär sig oerhört snabbt nya saker och är väldigt rolig att utbilda och träna! Han fick senare även ett kopplat sök i skrotområdet och skötte sig fint även där. Aili fick ett till ytan mycket stort sök, bland de många gigantiska grushögarna och jobbade som vanligt säkert och målmedvetet.

Två gånger under onsdagen besökte polisen området, med anledning av den snabbkörande galningen som nu skrämmer bort folk från vägarna.

Torsdag.

Killen som "inte mår så bra" har satt skräck i omgivningen den sista tiden och det har escalerat uppenbarligen. Tidiga morgnar har han mått extra dåligt tydligen och har då satt sig i bilen och gjort vägarna i trakten osäkra. Polisen besökte området två gånger under onsdagen och polisen kommer att närvara så mycket tiden tillåter. Både målat och civilt.

På torsdagmorgonen kom han på att han skulle ta bilen och köra runt och skrämma vettet ur sina medmänniskor på väg till jobb och skolor. En mamma med tre barn i bilen mötte denna galning i bil när hon skulle köra barnen till skolan. På vägens värsta sträcka med en räcka pucklar med branta backar utan sikt och kurvor ville han leka leken " vem väjer först"! Han riktade in sig på henne och styrde rakt emot! 

Från FB - nerkortat:

 När vi mötande får syn på varandra väjer denna bil in på vår sida av vägen och kör leken" Vem väjer av först" med årets hånflin 

 Jag lyckas väja undan, ner mot dikeskanten och vi klarar oss då vår och den mötande bilens hastighet är enligt rekommendation

 Senare kom fler inlägg om denna bilförsedda galnings körande på olika vägar i lite olika områden i trakten. Matte och Husse varnades för att ge sig ut över huvud taget. Varför Husse, som just tänkt åka till Friskis och Svettis förblev hemma några timmar till. Matte fick besked om att föraren kört in på vägen i området som leder till det egna reviret och kört till en adress där man ringt polisen, som kommit till platsen. Fort går det och killen som kör ser, enligt alla som sett honom, väldigt nöjd ut. Så även när Matte och hundarna passerades för en dryg vecka sedan, på mycket nära håll i extremt hög fart inte långt hemifrån. Matte var rädd att bli nerslagen av backspegeln.
 
Hela dagen jobbade Matte i trädgården. Endast en enda hundägare hade passerat. Endast ytterligare en person hade passerat. Två förbipasserande fotgängare under en hel dag. Postnords bil och en budbil var de enda bilarna. I övrigt låg vägen helt öde hela dagen. En märklig och obehaglig känsla, när man visste varför. Vädret var fint för promenader. Ingen promenerade. Inga nya uppgifter om bilens framfart på vägarna hade kommit under dagen. Dock hade djungeltelegrafen spritt budskapet om ökad närvaro från polisen och att alla som varit med om någon incident med föraren inblandad skulle göra orosanmälningar till kommunen. Det framkom att sexuella trakasserier och olika hot uttalade mot omkringboende också hörde till denna bilkörande galnings repertoar.
 
På  torsdagkvällen fattade Matte beslutet att ta sin långpromenad längs den vanliga rundan igen. "Reclaim the roads". Inga fler incidenter i området under dagen vad Matte visste.
 
Matte gick raskt som vanligt och överraskades av att samtliga bilar som Matte mötte körde påtagligt hänsynsfullt. Alla körde långsamt och höll undan. Alla förare hälsade! Det var som om alla ville visa att det inte var de som var galningen som idiotkörde i området. En grå Volvo V90 är det som man skall akta sig för och någon sådan mötte inte Matte. Rätt många kom hem från jobbet samtidigt. Många människor ute så här dags kändes som en viss trygghet. Hundarna var glada åt att komma ut och nosandet längs vägkanten blev intensivt! Matte var inte rädd. Dock riskmedveten och en strategi var att hela tiden vara beredd på att kunna ta sig från vägbanan snabbt. Inga långa hängande koppel och båda hundarna prydligt på vänster sida. Matte stannade upp och lyssnade där sikten var skymd. Hemma hos den bilkörande galningen stod bilen och vilade. Allt var lugnt. Här lär det bo fler personer och lugnt har det inte varit ofta den senaste tiden.
 
Hem kom Matte och hundarna välbehållna och Matte kände sig nöjd med att, trots allt, ha kommit iväg på sin vanliga hundpromenad. Matte är mer arg och ledsen för hur det blivit, än rädd.
 
 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)