Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BRA GENERALREPETITION

2021-10-17

Lördag.

Matte har jagat nya träningsställen. Fick napp på ett stort bygge och allt såg oerhört positivt ut! Ända fram till en "formell koll med någon chef". Matte hade till och med fått en egen "tag" för att kunna larma av. Men antalet chefer kan vara stort och en mellanchef skall inte tro att det går att köra egna vägar. Mellanchefen kördes brutalt över av en överordnad och nu var det inte bara hundfolk som inte var välkomna in på området. Nu skulle även alla som bodde i husvagnar under arbetsveckorna bort. Absolut INGEN fick finnas innanför stängslet efter arbetstid. Punkt. ALLA skulle bort. Mest synd om dem som miste en plats att sova på.

Matte har jagat på många fronter och i den egna kommunen har ett tidigare träningsområde under några år varit under omvandling. Tidigare ansvariga gick i pension och en ny ung förmåga tvärnobbade all hundträning i området. Som vartefter rensades och inte heller var intressant för träningsgruppen. Men - Matte har gradvis kunnat notera ännu en förändring under det senaste året och området har blivit mer och mer intressant. Allt bråtigare med många bra gömställen! Ett nytt försök gjordes och det visade sig bära frukt. Nya chefer som bestämde! Många aktörer finns här nu men Matte lyckades få tag i "rätt" personer som kunde se mycket positivt på hundarns närvaro lite då och då efter arbetstid. De som var ansvariga förmedlade ett positivt tänkande till berörda hyresgäster av olika delar av det stora området och på lördagen var träningsgruppen tillbaka! Mattes gamla "tag" var inkodad igen och fungerade!

Den ena av två stora hangarer var åter åtkomlig för träning! En jättebyggnad för uppställning av arbetsfordon och annat och guld värd för träning vintertid! Upplyst! Tak! Ingen snö och och is och ingen halka. Gruppen började dagens träning här inne, i väntan på att solen skulle stiga lite högre för mer värme utomhus. Draget genom denna stora byggnad med högt i tak skapar knepiga vittringsförhållanden för hundarna. I synnerhet när en figurant placeras centralt med vittring som stiger rakt upp och slår ner lite oväntat tämligen långt ifrån vittringskällan ibland. En liten utrymningsdörr på baksidan är mycket otät och att ställa en figurant strax utanför ger hundarna lite huvudbry ibland. Då vittringen sugs in och lägger sig bland föremål ett stycke in i byggnaden. Husse hittade en mycket bra lega i en låg, öppen och baljliknande container. Vittringen borde vara lättfunnen, men steg upp mot en utskjutande ovanstående container, som bildade ett tak och slog tillbaka vittringen ner. Det blev inte alls enkelt för hundarna! Som måste komma tätt inpå för att fynda.

Efter en fikapaus i solen med lite planeringssnack inför tävlingen fortsatte träningen utomhus. De fem Lapska Vallhundarna och Jaktlabbetonåringen fick lite olika upplägg. Någon fick söka människor igen och någon fick söka föremål och någon fick tomsöka. Tomsök i områden där mycket gammal vittring finns men ingen figurant glöms ofta bort! Tänker man skarpa lägen är det oftast så det ser ut. Mycket sökande men inga fynd. På en övning eller tävling förekommer det också en hel del tomsökande. Att få ihop många figruanter är inte det enklaste! Jobba måste hundarna kunna oavsett och förarna måste kunna läsa sina hundar och inte köpa blindmarkeringar på gammal vittring.

På en lagtävling betygsätts även annat än funna figuranter! Hur gruppen samarbetar och även hur gruppen anländer till en station uppmärksammas. Alltså tränades det på just detta. Aili och hennes morbror Lime samt Kirou med lillasyster Vinja fick gå i samlad tropp fram till Husse och Sumomatte för ordertagande. Två rutinerade ordergivare! Båda räddningshundförare. En Lapsktik, två Lapskhanar och en ung Jaktlabbetjej utgör "Lag Gátchis med flera". En sammansättning av de båda lag som gruppen tävlade med i fjol. Hundarna måste kunna gå i grupp fram till en väntande uppgift under TYSTNAD. Hur taggade de än är! De skötte sig verkligen med den äran! Får bara Kirou gå först så lägger sig lugnet. Man måste läsa av hundarna och hur de vill ha det för att fungera som bäst. Från situation till situation.

Uppgiften var att hitta eventuella spår efter en försvunnen person. Gruppen delades i två och i par söktes området av från ytterkanterna mot mitten. En mössa och en liten tygpåse hittades och avrapporterades. Men ännu ett föremål saknades. Aili utsågs av gruppen för att söka av ett specifikt område och där fyndade hon en jackhuva och apporterade in den. Snyggt jobbat!

När alla ansåg sig klara placerade Matte ut tre vardagsföremål på olika nivåer i ett hörn av sökområdet. En pennstump, ett förstaförband och ett hundhalsband. Att skifta från sök till uppletande i samma område på samma träning är inte helt enkelt för hunden. Aili fyndade förbandet och halsbandet rätt snart, men den lilla pennstumpen på marken bland diverse annat var svårfunnen. Till slut lyckades Aili även hitta den och alla föremål apporterades in fint.

Många timmars träning blev det i fint väder och gruppen skiljdes åt för att ses igen när det blir tävling.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)