Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

OMGIVNA AV HÄSTAR

2017-11-27

Söndag.

Lapskflocken for iväg på förmiddagen till ett närbeläget ridhus, där det skulle vara loppis med inriktning på hästprylar. Nu har Matte inte längre någon häst, efter tjugofyra år som hästägare och ridande en Fjording. Men hästfollk har ofta även hund och kanske skulle det finnas något användbart här. Häst-  och hundkläder skiljer sig inte mycket åt, när man tänker funktionella ytterplagg. 

Många var det som begivit sig hit och överallt mellan hagarna och de olika gårdsbyggnaderna stod det bilar och familjens bil, där hundarna fick stanna kvar, lämnades intill en hage med en ensam Islandshäst, som fann visst sällskap i hundarna i bilen. Hästar kom och gick runt om, så hundarna hade nog fullt upp med att hålla koll på läget! De är inte hästovana på något vis, då de som små knytt tränades på att inte skälla på de hästar som ofta passerar förbi Lapskflockens stuga. Matte tog med dem bort till gården i området och tränade umgänge med häst även på plats vid stallet. Ailis kullbror skulle flytta långt upp i Nordnorge och där var det minus 42 grader vid tiden för valpleverans, varför han fick bli kvar i barndomshemmet i väntan på lite mindre kyla. Under tiden lät Matte honom vänja sig vid umgänge med hästar på nära håll på en hästgård, tillsammans med Aili. Inte riktigt som renar, men det närmaste Matte kunde komma! Den dyrbara präglingsperioden måste tagas tillvara!

Husse och Matte tog en sväng i ridhuset och Matte hittade en härlig rock i fårskinn! Letade efter priset och upplystes om att det var en privat rock som innehavaren hängt av sig på stället för kläder till försäljning. Man gör bort sig ibland....  Med hem följde hemodlad och inlagd paprika och flädersaft och fika intogs på plats. Hälften av intäkterna gick till Barncancerfonden.

På eftermiddagen tog Matte en lite längre cykeltur med hundarna än dagen innan. Som vanligt i promenadtempo med tempoväxlingar. Temperaturen låg på nollan och det såg ut att kunna vara halt ställvis, men Matte höll sig på rätt köl som tur var. Många som passerar Lapskflockens stuga cyklande med hund, kör fullt ös även mitt i sommaren. Samma fart hela sträckan. En tjej med hund och kickbike kom för en tid sedan med hunden i full fart och fick ett bilmöte i kurvan. Båda mitt i vägen, men som ett under gick det bra. Lite nervöst är det alltid att ge sig ut på vägarna i området tyvärr. 

Familjen höll sig ute på tomten i ett par timmar och fick lite av varje utfört. Innan mörkret föll hann Husse även ta med hundarna på en skogspromenad, medan Matte fick bort en del av alla blöta löv som hopats på altanen på baksidan av huset. 

Bilder kom på Ailis kullbror Runnes valpar, som nu är leveransklara. En tik blir kvar hemma! Några är sålda till renskötare på Nordkalotten. Några är lediga till försäljning om någon skulle vara intresserad. Båda föräldrarna är aktiva inom renskötseln.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)