Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

STALLIS

2016-03-21

Söndag.

Familjen vaknade i ett julkortslandslap! En hel del snö hade fallit under lördagkvällen och bäddat in både stugan, tomten och skogen i tung blöt, men vit och vacker snö. Husse, som inte gått nämvärt mycket under lördagens skarpa sök fick nu röra på sig på olika sätt. Först skottade han undan snön framför dörren och bilarna och sedan tog han med hundarna på en kuperad skogspromenad. Matte ägnade sig åt tvätt och andra hushållsrelaterade sysslor. Totalt fick hundarna vara utomhus så mycket de ville under förmiddagen, men den viljan var det lite si och så med när snön var blöt och snabbt rann undan. Brasvärmen i stugan lockade mer!

På eftermiddagen lämnades hundarna ensamma hemma och finklädda styrde Husse och Matte kosan in mot Stockholm. Ett familjemöte med Husses syskon var planerat över en brunch på Stallis! Det urgamla värdshuset vid Norrtull, i Hagaparken intill Brunsvikens strand. Klicka på namnet och läs lite historia på Wikipedia!

Här har Stallmästargården legat vid den norra tullen, den norra infarten till staden med möjligheter till kost och logi sedan mitten av 1600-talet. Drottning Kristina red förbi här och stannade upp för ett besök ibland.

Nu var det inte en ridtur i omgivningarna som förde sällskapet hit denna söndag. Vilket kunde ha varit trevligt! Med bil kom nog flertalet av besökarna, så ock Hussefamiljen. När Stallis byggdes dominerade säkert byggnaden omgivningarna i det natursköna landskapet. Som förbifararna inte längre kan se, då Norrtull nu är en enda stor trafikplats med broar över och under och på korsan och tvärsan och det är lätt att missa avfarten ner till de numera flera gula byggnaderna vid stranden. Här kan man ännu både hitta hotellrum och förplägnad på sin väg in och ut ur staden.

Efter en långpromenad i Hagaparken kan man titta in och få sig lite till livs. Det hade en fyramånaders Labbevalp gjort med sina människor! Men han fick nöja sig med att sitta med sin familj i en soffgrupp lite vid sidan av matsalen. Vilket han inte föreföll ha något emot. Tjocka gamla takbjälkar bär upp det anrika taket och huruvida de är urgamla och handbilade eller av senare datum kunde inte Matte säga säkert. Men de såg onekligen väldigt handbearbetade ut. Snyggt tyckte den byggintresserade Matte. Som även gick nerför den branta och skumma trappen ner i källarvalven för att i den om gamla tider påminnande svaga belysningen försöka hitta rätt toadörr. Gamla hus som bär på mängder med historia i väggarna är fantastiska tycker Matte. Som höll på att bli kvar nere i de stensatta valven, men lockades upp av härliga dofter från matsalen.

Utanför fönstren mot Brunsviken var vädret gråvått med barmark och här var det verkligen inte julkortslikt! Desto trivsammare blev det bland alla gäster i den gamla anrika byggnaden. Men mätt och belåten blir man så småningom och det blev dags att dra sig hemåt. Precis som dagen innan började snön falla när Husse och Matte for hemåt. All snö hemma i skogen var inte borttöad och nu fylldes snötäcket på ytterligare. Blöt snö föll även hela söndagkvällen över den lilla stugan i skogen. 

Antal kommentarer: 1

2016-03-21 18:41:13 - Yvette, www.happypearls.se

Tack för grattis! Tur det är Dimma och inte jag ;)
Låter som ni hade en riktigt mysig dag. :) -Förutom snön då, den kan vi avvara...
Kram Yvette
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)