Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VÅR VID TORPET

2017-03-20

Lördagen tillbringades med en tur till Arninge för några inköp och hundarna fick studera folklivet på några olika parkeringsplatser. Mycket folk var det överallt! På hemvägen fick hundarna även passera genom en biltvätt, vilket är tveksamt om de noterade, då ingen av de tre Lapska syntes i backspegeln. En rask, men inte så lång promenad blev det även i området och en lösspringande ung Labbekille utan förare dök upp och satte sig som ett plåster i stjärten på Násti! Som förtvivlat försökte sätta sig ner, men hade ett stort Labbehuvud i vägen! Matte blev förbannad och försökte jaga undan den kåta killen som inte fattade att gammeltanten slutat löpa för flera veckor sedan! Först när Matte tog till reservvapnet, en för ändamålet avsedd liten sprayburk, kunde Násti fredas och den kåta killen återvände in i skogen. Så småningom dök han upp på vägen och då kopplad. Ägaren hävdade bestämt att han "aldrig brukar sticka iväg så där och aldrig någonsin drog på vilt". Nähä.

Söndag.

Lapskflocken packade kaffekorgen och for ut till sitt lilla torp vid kusten. Skogsbacken var upptorkad och fin och solen flödade! Det blåste bara lite och fyra plusgrader var helt utmärkt lagom för att jobba lite på tomten.

Matte ställde upp både köksfönstret och ytterdörren och fick ett rejält korsdrag i den lilla stugan på 30 kvm. Det var aningen kallare inne än ute och frisk vårluft behövdes inomhus. Lite minimusskitar kunde upptäckas under diskbänken, men i övrigt såg det rent och fint ut. 

Husse och Matte hjälptes åt med att forsla ner alla kapade grangrenar efter fällningen i höstas bakom stugan, då flera smala men höga granar sågats ner. Lämnande mer ljus i köket och fri sikt upp mot tallbacken och berget mot nordväst. Där breder en många kvadratmeter stor matta ut sig, bestående av blåbär och hallonsnår, vilket hundarna uppskattar mycket! I avsaknad av bär så här års skrotade de omkring på tomten medan Husse och Matte ägnade sig åt sitt. Med en nyopererad Husse blev det Matte som fick ta hand om grovgörat. Husse körde skottkärran, men kunde inte låta bli att släpa en och annan grangren trots allt. 

På altanen till lillstugan gassade solen ljuvligt och kaffet i termosen räckte till två fikapauser, varvid tre Lapska dök upp från olika håll och väntade tåligt på smulor under bordet. Husse och hundarna tog långpaus och njöt i det härliga vårvädret, medan Matte krattade undan resterna efter den nyligen fallna torrfuran, nu när marken tinat och allt gick att få loss.

Efter en hel eftermiddags fritt liv på tomten var hundarna rätt nöjda. De hade tuggat i sig sina tuggpinnar och Aili hade gått in i stugan och knutit sig under TV-bänken. Násti och Modji hade rullat ihop sig på gårdstunet mellan stugorna. Det var dags att ställa undan krattan och skottkärran och bomma igen stugan, som nu var genomvädrad ordentligt.

På väg ner till grinden hördes plötsligt ett fasligt bjäbbande och de tre Lapska lokaliserade detta ljud till staketet mot grannen. Där var en liten hund på besök och den utmanade de tre Lapska medelst ihärdigt skällande mot fårnätet, som skiljde dem åt! Men så snart tre betydligt större hundar kom den till mötes tvärvände den och försvann. Bara för att återkomma så snart Matte fått med sig sina hundar till bilen. Den rusade fram till staket och bjäbbade ihärdigt och gömde sig sedan vid huset. De tre Lapska valde att ignorera den lilla ihärdigt skällande hunden. 

Hemkomna till flockens lite större stuga i andra änden av samma skog faktiskt, var det bara en sak som intresserade de tre Lapska - mat! Ingen ville vara kvar ute, nu samlades de i köket med en samfälld uppmaning till Matte att fixa käk! Så då gjorde Matte det. Till hela familjen. 

 

Antal kommentarer: 2

2017-03-20 09:56:09 - Anna

Kan tänka mig att våren är fantastiskt vid er mysiga lilla stuga :)

2017-03-20 09:58:22 - Marianne

Absolut! Du vet ju hur det ser ut där! Kiitos blev ett mycket fint resultat av det besöket! Grattis!(inlove)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)