Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HOST, HOST, HOST...

2020-02-16

Lördag.

Matte hade känt sig ruggig på fredagkvällen och vaknade förkyld på lördagmorgonen. En alldeles vanlig kvinnlig förkylning, då man nyser lite, snorar lite och hostar lite mer. En lightversion av en manlig förkylning alltså. Man har sina svaga punkter där förkylningar ständigt tenderar att landa och ner i Mattes lungor ramlar alla förkylningar. Så nu hostade Matte jobbigt mycket.

 

Matte har aldrig rökt, annat än i smyg med kompisar i tonåren och blivit klar över att detta var inte kul. Man skulle dra halsboss och göra rökringar och Matte lärde sig varken det eller att busvissla. Ett öde. Varför hon efter en språkresa med mycket träning på att göra rökringar på Englands sydkust som sextonåring, gav upp rökträningen. Att vinglig och illamående komma hem till sin engelska familj för sent på kvällen, var inget man glömde i första taget. Skämmigt och det enda Matte hade gjort var att sitta på en stenmur med kompisen och träna halsbloss och rökringar. Mycket korkat och resultatlöst, om man ine ser till det faktum att Matte valde att låta bli att dra halsbloss någonsin mer. Rökte gjorde hon ändå en gång,  lite fjantigt, genom att puffa på en cig väldigt ytligt för att impa på en kille. På en lite senare språkresa med boende i familj i Tyskland.....

Det egna rökandet lär inte ha orsakat känsliga lungor, däremot det passiva, då man på den tiden när Matte växte upp ohämmat rökte inomhus. En rökande förälder som bolmade i barnens närvaro dagligen, var inte hälsosamt och märkligt nog fick de egna barnen samma bedrövliga uppväxt de första åren, vad gäller rökande inomhus. Folk rökte i bilar och med barn i famnen. Generation efter generation växte upp i ett tobaksmoln. Hur kunde man inte förstå?! Alla husdjur gjorde detsamma. Drog i sig mängder med nikotin. Man förstod inte att röken som någon annan blåste ut rakt i ansiktet på någon annan återanvändes och drabbade även en medmänniskas, ett litet barns lungor. Eller den älskade kattens pyttesmå lungor där den låg i knät. Det finns många orsaker till att våra husdjur nu lever längre. Men nästa generation barn spås få en kortare medellivslängd än sina föräldrar. För första gången på väldigt många år.Trots att rökandet minskat i barnens närvaro. Nu blir ungarna överviktiga av föräldrarnas missriktade kärlek och de rör sig på tok för lite. Farligt för hälsan på sikt.

Funderade Matte där hon höll sig i stugan och småplockade i det regntunga vädret.

Rätt som det var sprack molnen upp och solen visade sig! Ut med Matte och ut med hundarna för att fånga lite solsken, innan den väldigt snart skulle försvinna bakom skogen. Det gick snabbare än väntat när en molnbank drog in som en föraning av det kommande busvädret. Ännu en söndag skulle det bli med regn och kraftiga vindar med stormvarning.

Mycket blev inte gjort en dag då Matte slappade.

Husse återvände till flocken efter en dag tillsammans med ett stort gäng kursare som går en räddningskurs. Ett studiebesök utan eget ansvar när veckans träning var förlagd i närheten av Lapskflockens revir. Många intryck delades över middagsbordet! Reglerna för att gå kurs är nu ändrade, när fokus för utbildningen är nationell och inte internationell. Den övre åldersgränsen för förarna är slopad! Fyskraven är annorlunda nu och man måste inte kunne prestera "motsvarande en deltidsbrandman" längre, som det uttrycktes då. Man skulle kunna springa på ett löpband iklädd tjänstedräkt, inte träningskläder,  med syrgastuber på ryggen. Med på kursen finns deltagare äldre än Husse och Matte. Med dessa nya regler lite tidigare hade kanske Aili kunnat gå kurs. Om Husse eller Matte klarat de nuvarande fyskraven och Aili klarat ett inträdesprov. Nu fick hon aldrig försöka, då Husse och Matte bedömdes vara för gamla när Aili hade åldern inne. Nu är Aili själv för gammal för att få gå kurs. Träna får hon göra och hon har gjort bra ifrån sig på Lagtävlingen för sök- och räddningshundar flera år i rad. Tillsammans med sin mor och sin morbror.

Missa inte den mycket informativa artikeln om utbildning av räddningshundar, i det senaste numret av Hundsport, som kom ut i förra veckan! Den illustreras bland annat av en av de Lapska i Husses och Mattes träningsgrupp med sex Lapska Vallhundar, en Jaktlabbe och en Springertik. Gruppen tränar regelbundet en kväll i veckan sedan väldigt många år tillbaka.

Träningsgruppens sex Lapska Vallhundar presenteras nedan. Klicka för större bilder.

 

Längst ner syns nytillskottet Sumo. Ailis och Nemos son, som bor tillsammans med pappa Nemo och har ingått i träningsgruppen sedan åtta veckors ålder. På bilden ovan är han fem månader. Född 24.6.2019.

Antal kommentarer: 4

2020-02-16 11:49:43 - Anneli med LVH

Så mycket sanna meningar i denna text. Så mycket klokord! Tid för eftertanke för många.
Härligt att höra att de ändrat reglerna för räddningshunds ekipage men synd att det blev några år försent för er del.
:)(star)

2020-02-16 13:15:37 - Marianne

Tack! (inlove)

2020-02-16 20:26:41 - Eva

Ja vilka kloka ord. Ni är så duktiga och kloka. Vad bra att de ändrat reglerna.
(heart)

2020-02-17 07:41:06 - Marianne och Larry

Vi tackar för positiv feedback! (inlove)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)