Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

NYÅRSDAGEN, isigt underlag, foton

2022-01-02

Nyårsdagen - lördag.

GOD FORTSÄTTNING PÅ DET NYA ÅRET!

Natten blev lugn om än inte så lång. Matte vaknar vid samma tid oavsett när sänglampan släcks. Så det var lika så gott att sätta fart på det nya året. Hundarna kunde behöva röra på sig, så ock Matte och Husse. När en tur måste göras för att lämna ett föremål stannade flocken till på hemvägen vid ett av träningsgruppens träningsområden. En bergtäkt/bergkross där meningen var att hundarna skulle kunna få springa lösa, allt under det att deras människor rörde på benen, gömde sig ibland och fick en promenad runt en stor del av området. Den planen fick skrinläggas omedelbart. Under de två millimeterna nyfallen snö var det skridskois i princip ÖVERALLT. Det fanns inte en chans att se om snön dolde fruset vatten eller asfalt, i området närmast bilen. Det gick inte ens att se om marken i övrigt bestod av grus eller stora frusna vattensamlingar och vattensamlingar föreföll det vara på mer än hälften av den plana ytan.

Gå säkert kunde man bara göra där Husse kört med bilen nyss och underlaget syntes bättre, eller där gruset var grövre än annorstädes, intill några av de stora grushögarna. En omöjlig situation för hundmotion och promenerande således. Hundarna slirade ordentligt, så snart de försökte sätta fart och olycksrisken var för stor för att köra något mindre frisök efter en saknad Husse eller Matte. Klokt nog valde både Modji och Aili att hålla låg fart över de snöiga ytorna, efter att ha slirat några gånger. Ingen sträckte sig turligt nog. Normalt rusar de båda iväg i full fart och njuter av de stora, öppna ytorna, men nu hejdade sig båda. Utan Icebugs på fötterna hade varken Husse eller Matte kunnat ta mer än några få steg bort från bilen. Det var som om hela området varit översvämmat innan det frös på och sedan gjorde lite snö bara ont värre genom att dölja isen. Så skönt att inte träningsgruppen samlats för träning! Nu hadeLapskflocken bara stannat upp på väg hem och kollat läget. Under en dryg halvtimme fick Modji och Aili i alla fall vara okopplade och kunde röra sig fritt och nosa var de ville. Kloka hundar som anpassade farten till det oförutsägbara underlaget.

Klicka för större bilder.

Trygg i att Modji och Aili var medvetna om isen under snön och komna bort till det skrotområde vid kanten mot skogen som erbjuder många gömställen, fick Husse slarva bort sig lite lagom. På någon plats i markhöjd som inte lockade till klättrande på några föremål och på en plats där ingen is fanns under snön. Sedan fick hundarna ett mindre sök tillsammans för att hitta Husse. Intressant och betryggande var att se hur den yngre Aili satte full fart där hon nyss gått och kände till underlaget, när hon sökte Husses vittring. Hon hade ju en minnesbild av var han blev kvar när hon själv fortsatte med Matte och Modji. Modji tog vittring i vinden och gick i vindstruten mitt inne bland bråten och där hade hon inte gått innan och kände inte till hur isigt det var. Alltså tog Modji det väldigt lugnt där hon sökte sig fram till Husses gömställe. Men Aili, som gått på minnesbilden och gjorde en kringgående rörelse på säker mark i hög fart och Modji som gick lugnt och försiktigt rakt i vittringsriktningen kom fram samtidigt till Husse, där de skallmarkerade och belönades. För egen del kom Matte fram långt efter de båda hundarna, men hon höll sig på benen.

Livet är fullt av risktaganden och trots den osynliga isen under snön höll sig både fyr- och tvåbenta upprätta och ingen skadade sig, genom att röra sig med förstånd över ytorna. En dryg halvtimmes vistelse slutade med att Modji och Aili för ovanlighetens skull sprang före bort till bilen och väntade på att bli insläppta! ? Inte Husse och Matte emot, då vinden var bitande vass i ansiktet och kroppen spänd efter det försiktiga gåendet på dold is.

Ett risktagande var det även att träffa några få, färre än en handfull, utvalda människor under de tre juldagarna. Det visade sig nu att den som några dagar senare blev lätt förkyld har drabbats av Covid. Trots två vaccinationer!  Husse och Matte har inga symptom och förlitar sig på sina tre vaccinationer mot Covid och vaccination mot säsongsinfluensa. Men avvaktar med umgänge med andra en tid framöver.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)