Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING MED LÅNG VINDSTIG

2021-06-25

Matte har haft lite svårt att hinna skriva dagligen den sista tiden. Hettan har gjort att mycket måste göras så tidigt som möjligt innan solen stigit för högt på himlen. Matte fungerar även som sekreterare åt Husse när han vill ha något skrivet på FB. Att sätta sig vid datorn senare har inte varit ett alternativ då stugan stängts igen för att inte släppa in varmluft och utomhus i skuggan där det fläktat har varit enda uthärdliga platsen. Sedan har stugan vädrats ut så bra som möjligt innan läggdags. Vilket inte fungerat särskilt bra.

Onsdagkvällens träning skedde i väldigt behaglig temperatur med god vind. Tränade gjorde två Lapska tikar, tre Lapska hanar, två unghundar - en Springertjej och en Jaktlabbetjej. Platsen för träningen var ett skrotmråde i en stor bergtäkt.

Matte valde för Ailis del att ge henne en lite annorlunda träning denna vecka. Omväxling skadar inte. Ytorna i bergtäkten med stora grushögar,  erbjuder goda möjligheter till tagande av vittring i vinden på mycket långt håll. Husse satte sig i bilen och körde iväg långt bort från där gruppen samlats och övriga tränade. Han lämnade bilen med Modji och gick och gömde sig någonstans i bortre delen av bergtäkten. Matte startade Aili på ett kopplat sök där gruppens övriga bilar stod kvar och där resten av gruppen fortsatte att träna. Aili blev aningen ställd när hon fick vittringen av figuranter gömda i skrotområdet där en ANNAN HUND skickades ut på frisök!?! Aili skulle gå bort därifrån med sin matte när någon annan skulle få ta hennes figgar! Få hennes BELÖNING!!! 

Aili var tämligen ambivalent så länge hon befann sig inom vittringsavstånd från gömda figuranter i skrotområdet. Aili gäspade. Det här var helt klart konstigt för henne. Så bra! Matte ville ju ge henne en lite annorlunda sökupplevelse. Aili fann sig när Matte inte längre rörde sig rakt bort från området längre, utan började jobba i ett slalomsök mellan de stora grushögarna mot vinden. Aili gick i arbete och jobbade med nosen mot vinden. Hon hade bilen med Modji i näsan, men kunde inte se den. Slag efter slag som en kryssande båt förde Aili allt närmare en bortre hörna av området. Intresset och intensiteten ökade. Matte gick in mella några stora grushögar när ytorna mellan högarna blev mindre och den bortre kanten närmade sig. Aili fick lite vittring och drog sig mot kanten av en mycket stor grushög med branta sidor. Vittringen kom och gick och vinden dog ut. Matte vände för ett sista slag tillbaka längs ytterkanten och Aili bytte sida. Nu var hon mest intresserad av slänten upp mot den omgivande skogen. Plötsligt stannade hon upp och visade i sträckt koppel mycket tydligt var Husse hade gömt sig!

Klicka för större bilder.

Hon vägrade röra sig vidare och vände sig om och berättade för Matte att hon nu visste var Husse hade gömt sig.

Aili skallmarkerade fint och släpptes sedan lös så att hon kunde ta sig ända fram till Husses gömställe. Vilket var enklare för Matte än att hänga efter den kopplade Aili upp på slänten.

Bilen med Modji i som stod mitt i vägen för Ailis kopplade vindstigssök, brydde hon sig inte om. Modji satt helt tyst och studerade sin dotters arbete. Husse tog sedan bilen tillbaka till den övriga gruppen och Matte lät Aili söka fritt längs en annan sträcka tillbaka. Ett frisök utan figuranter, ett tomsök. Aili fick springa fritt och jobba efter eget huvud tillbaka till den övriga gruppen.

Torsdag.

Det gamla släpet som varit med Husse på besiktning fick underkänt vad gällde bromsarna. Lite research har visat att inga delar finns till et 31 år gammal släp. Jobbet skulle bli för dyrt enligt en verkstad. Bättre att köpa nytt släp. En granne menade att man kan bygga om och koppla bort bromsarna och omregistrera som obromsat släp. Men det kosta när någon annan skall göra det. Husse och Matte vet inte hur man gör. Flocken for alltså iväg och köpte ett nytt och aningen mindre släp på K-Rauta. Ett i övrigt bra släp med kåpa med lasträcken står nu här och skräpar. Det får bli Blocket till högstbjudande. Om ingen av er läsare är intresserad?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)