Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

UTEJOBB HELA DAGEN

2015-11-09

Söndagen inleddes med ösregn, som långsamt avtog, vilket stämde med prognosen. Familjen drog alltså iväg till Torpet för att se till stugan som hastigast i regnet och tanken var att sedan rätt snabbt återvända hem. För att när regenet upphört jobba i hemmaträdgården. Vid avfärden hade ösregnet övergått i ett fint strilande, som vid ankomsten ut till kusten hade blivit ett lätt duggande, som nästan genast höll uppe.

Så familjen blev kvar vid den lilla torpstugan på den stora tomten under halva dagen. Hundarna uppskattade mycket att komma dit och spred sig som vanligt över tomten. Matte började med att göra eld i kaminen för att kunna gå in och värma våta och kalla fingrar mellan varven. En liten och gammal gjutjärnskamin, loppisfyndad, värmer mycket snabbt upp vardagsrummet. 

Husse jobbade på sitt håll med lite av varje, både ute och inne. Hällde bland annat glykol i vattenlåset och klippte av tillväxten i toppen på några granar som bildar häck mot granntomten. Matte staplade upp några stora kapade stockar som rasat ner där de låg för torkning och krattade sedan bort löv som låg ända inpå husväggen. Hundarna rörde sig kors och tvärs över skogstomten och höll viss koll på vad Husse och Matte gjorde. Rätt som det var hördes Násti morra dovt och övertygande mot sin dotter och dotterdotter. Vid kontroll låg hon och skakade och var sig inte alls lik. Det visade sig att hon hade en död mus som hon försökte gräva ner och nu försvarade hon musen. Hittad avliden eller nydödad framgick inte. Násti varnade och varnade och ville inte flyga på någon. Var spänd som en fiolsträng! Så snart Husse och Matte blandade sig i, försvann Aili långt utom synhåll och ville inte bli ytterligare inblandad. Modji drog sig undan och en lättad Násti reste på sig. Musen förpassades över staketet och långt ut i skogen. Situationen var upplöst till allas lättnad.

Det var åtta grader, vått och blåste. Känslan när man steg in i stugan var helt underbar! Varmt och gott och veden knastrade i kaminen! Inomhus var det också åtta grader när familjen anlände. Nu hade det snabbt stigit till fjorton! Stor skillnad.

På hemvägen gjordes en ssväng ner till Östanå färjeläge för ett besök i Lumboden och där hittade Husse både skivor och talböcker till mycket bra pris.

Hem kom familjen i tid för att hinna få lite gjort även där, innan mörkret bredde ut sig. Husse tog röjsågen och snyggade till i ekbacken på andra sidan vägen, så att vitsippor och liljekonvaljer får ljus och utrymme till våren. Matte tog krattan och försökte få med alla nerfallna eklöv som lagt sig i bäcken, nu när flödet ökat efter lördagsregnet och vattnet kunde föra med dem vidare. I stövlar stod Matte i bäcken och krattade bäckenbotten där eklöven packat sig. Ett jädrans tungt jobb var det! Kändes i både armar och rygg! Aili kom och inspekterade som vanligt, men skakade på huvudet och lät Matte hålla på själv. Trots att hon var lite sugen på att kliva ner i vattnet till Matte.

Innan familjen gjorde kväll lekte Aili och Modji en hel del på gräsmattan och Matte hade dragkamp med en för närvarande synnerligen kampglad Aili! I förra veckan missade Aili med en hörntand och det såret på Mattes hand hade just läkt, när Aili nu rev till med tassen och drog upp en två centimeter lång reva över den ena knogen på Matte. Det blödde rätt ordentligt och Aili lät sig väl smaka! Modji kom och hjälpte till och även Násti ville vara med och smaka! Det var bara det att hon trodde att Matte hade godsaker i handen som de andra två åt av! Hon nosade och nosade och puffade envist för att få smaka! Fattade inte förrän efter en lång stund att det smaskiga kom ut ur Matte, rinnande nerför handen. Hela vägen till ytterdörren hade Matte så tre hundar som girigt slickade i sig av det rinnande blodet! De såg rätt besvikna ut när Matte dök upp ute efter en stund, med nytvättad hand och elastiskt hundbandage för tryck över såret.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)