Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

GÁTCHIS A-KULL 10 ÅR!

2021-06-02

Ett stort GRATTIS till alla fyra grabbarna i Átjájuoksa-kullen, som i dag fyller 10 år! Två bor i Sverige, en i Norge och en i Nederländerna. Vi hoppas att de alla får en fin födelsedag!

Tisdag.

Så kom den då - SOMMAREN! Efter regn kommer sol! Men det lär ta ett tag innan gräsmattorna i dalsänkan, där Lapskreviret ligger, torkar upp. Lite vind ihop med solen på tisdagen bidrog till viss sänkning av vattennivån på gräsytan framför stugan. Sniglarna som överlevt översvämningen återtar snabbt sitt utbredande i Mattes rabatter. Morgon och kväll går Matte på snigeljakt och det är sannerligen inte bara de stora brunsvarta sniglarna som förstör med sina jättemunnar! Små ängssniglar som gömmer sig på bladens undersidor äter sönder väldigt mycket även de! Matte gillar verkligen inte att döda något enda djur. Men Matte gillar sin trädgård och att odla lite av varje i den och då blir det krig tyvärr. Sniglarna måste bort. De plockas och läggs i hundskitpåsar i frysen. Därifrån avlägsnas de sedan var fjortonde dag när det är sophämtning. Avlivade genom att gå in i en evig vintervila. Hoppas Matte.

Stugan blir påtagligt större och livet friare för hundarna, när ytterdörren står uppställd från tidig morgon till sen kväll. Efter en tur till Arninge för diverse inköp, där ett gäng blommor fick följa med hem, var det utevistelse resten av dagen. Husse tog en sväng i en blöt skog med hundarna och Matte tog hand om bäckens kanter där vattnet flödat över. Mycket "skräp" måste bort från gräsytan. Rosorna är genomgångna och torra kvistar har rensats ur och de blev liggande kvar i högar när vattnet svämmade över. Allt klipptes nu sönder och kördes undan. När detta var klart stod solen lågt och det var dags för kvällens snigeljakt.

Modji har visat visst intresse för att hjälpa Matte därmed, men tror att hon bara genom att visa på sniglarna i hinken skall belönas med godis! Då och då nosar hon och markerar fint där Matte just plockat upp en snigel. Kanske var det en dum idé att försöka träna in markering av sniglar i trädgården, när antalet fyndade och belönade sniglar skulle ge så mycket belöningsgodisbitar att måltiderna i sin helhet måste delas ut som snigelhittarbelöning. För övrigt känns det inte optimalt att ha en hund stövlande runt bland allt högre blommor i rabatterna och trampande ner den fina rabarberplantan. Att få Modji att BARA leta och markera sniglar på gräsytorna känns som överkurs. Varför Matte nog lägger ner detta projekt att få hundhjälp med snigelletandet.

Flocken fick oväntat och mycket välkommet besök av nära anhörig som befann sig i trakten, skrivande på ett huskontrakt efter vunnen budgivning. Att köpa hus är numera en snabb historia inom pendlingsavstånd från Stockholm! Många objekt försvinner, sålda, före visning! Alla priser landar långt över utgångspriset. Här var det visning i söndags och kontraktskrivning på tisdagen. En galen värld. Ingen tid att fundera. Stress! Ett hus perfekt för köparna, med nära till stan och jobbet och liggande lantligt mellan hästgårdar. Inte långt från Lapskflocken. En lättnadesn suck kunde dras när allt var klart och Mattes kväll blev en mycket bra kväll!

Knotten tog över luftrummet över den våta gräsmattan och Matte och Modji sökte sig upp på torrare ytor närmare huset. Klockan visade sig ha blivit läggdags, varför hela flocken drog sig inomhus.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)