Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

DUKTIGA KURSHUNDAR!

2017-09-13

Tisdag.

Dagen tillbringades hemma med diverse aktiviteter i trädgården, men båda hundarna skulle gå på kurs på kvällen, varför tid avsattes till träning på förmiddagen. Modji går agilitykurs med Husse och Aili går fortsättningskurs i nosework med Matte, vilket innebär att båda hundarna tränas i både ock parallellt.

Matte fäste minimöbeltassar med lukt på familjens båda bilar, parkerade intill varandra i carporten. En luktfri i hjulhuset och en med lukt på ett bakre lampglas (backljusets vita) på Husses bil och på Mattes bil placerades en tass med lukt på baksidan i ett hörn av den främre nummerskylten. Båda hundarna tog dofterna på samma sätt i blåsten, men Aili jobbar mer ambitiöst och noga än mor sin! Aili nosar noga igenom bilens alla delar och visar tydligt på vittringskällan. Tittar på Matte vid fynd. Modji far omkring mer som på ett grovsök, fyndar och skäller, tittande på Matte. Vilket blir en tämligen oprecis markering med skall och krav på godisbelöning. Varpå Matte kräver en mer exakt angivelse och får då det, varpå belöning delas ut. Båda löste uppgiften rätt snabbt, om än lite olika. Mycket avhängigt av stort eller litet sug efter minifrolic! Willing to please och inte ett fullt så stort fokus på godisätande  präglar Ailis arbete, medan hennes mamma gör på sitt sätt för så snabbt godisutdelande som möjligt. Så får man anpassa träningen och finslipa efter denna kunskap.

Därefter tränades det slalom med sex pinnar. Husse har på kursen fått börja från början med Modji och nu skulle Matte visa Modjis grundkunskaper. Matte har tränat agility med Modji för flera år sedan, då det var hundaktiviteter varje vecka på fotbollsplanen i området. Härliga tider! Men folk flyttar och ägnar sig åt annat. Modji kunde i alla fall nu visa Husse att hon faktiskt vet hur man tar sig emellan slalompinnarna! Aili fick däremot en nybörjarlektion och fattade rätt snabbt trixet och såg väldigt nöjd ut! Men man skall inte nöta för länge och riskera uttråkade hundar, så när båda hundarna gjort bra ifrån sig avbröt Matte träningen och gick därifrån. Kvar på gräsmattan stod två besvikna hundar och väntade på en fortsättning av leken!

Den kom på kvällen på respektive kurs!

På noseworkkursen var några olika banor redan iordningställda av instruktören och sedan fick de fyra deltagarna, två och två, göra två banor åt varandra med fordonssök och utomhussök. Aili fixade burkrampen (som heter något finare) galant och spikade burk nummer fyra direkt med fin markering. Därefter hittade hon lukten på en liten pirra och avslutningsvis under en liten knagge i skogskanten. Snabbt och säkert jobbat och tydligt markerat. När skymningen gick över i mörker var det dags för Aili att söka igenom Mattes bil igen, där någon placerat doften på okänt ställe och det visade sig vara femton centimeter från där doften suttit tidigare på dagen hemmavid! Varför Matte blev osäker och dröjde med belöningen, vilket fick Aili otålig och framkallade ett litet krafs med tassen på stötfångaren. Inte lätt för Aili med en gammal doftpunkt så nära, men hon klarade av att eliminera den gamla. Snyggt! Avslutningsvis skulle Aili hitta lukten bland några lastpallar och även denna uppgift löste hon säkert med bra markering. Hela tiden fanns det icke smittade möbeltassar inblandade. Dofttassarna var osynligt placerade.

Modjis kurskväll blev lyckad även den! Hon överraskade Husse med att snabbt och säkert ta sig igenom en tolvpinnarsslalom med Husse vid sin sida och han var mycket nöjd med prestationen!

Nöjda och belåtna föreföll även hundarna vara, när familjen återförenades lagom till läggdags! Modji och Aili somnade nästan ifrån sitt kvällsgodis i form av ett litet hundkex. Matte låg och läste en stund och när hon släkt lampan kunde ljuden från en drömmande hund höras intill sängen. Lätta "morrningar" och Matte blev nyfiken.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)