Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

AILIS och NEMOS VALPAR PÅ YOUTUBE

2020-01-31

Ailis valpkull var den sista valpkullen här hemma. Matte kände att hon måste ta vara på varenda sekund av livet med Ailis fyra valpar. I tre veckor kunde Matte valpmysa vid valplådan. Innan Aili plötsligt visade att hon var väldigt sjuk. Många timmar tillbringades på Djursjukhuset tillsammans med Aili och de fyra valparna. Under en vecka trodde inte Matte att Aili skulle klara sig. Hennes valpar måste avvänjas mycket abrupt. De visade sig tacksamma för att få mat - oavsett vad och uppblött torrfoder många gånger dagligen funkade fint.

Aili minskade i vikt och valparna ökade i vikt. Matte fotade och fotade! Ville föreviga varenda minut tillsammans med den lilla familjen. På Djursjukhuset och hemma. Matte fortsatte att fota. Allt! Hur valparna utvecklades fint i rask takt. Då fanns ingen tid att ta reda på alla dessa bilder som blev kvar i Mattes mobiltelefon. Säkerhetssparade om något skulle hända med mobilen. Ju äldre valparna blev desto mer fotade Matte deras lekar och även när de sov sött tillsammans, eller utspridda. Inomhus och utomhus fotade Matte för att bevara denna sommar med den sista valkullen, för att minnas precis allt. 

När valparna intog sin valphage utomhus och fick utrymme att jaga varandra runt och över alla hinder på sin äventyrslekplats, filmade Matte. Okunnig och klantig lyckades Matte slarva bort de första videofilmerna vid överföring till datorn. Trial and error ledde så småningom till några sparade videosnuttar från valparnas alla lekar i hög fart, innan de skiljdes åt och de första flyttade hemifrån den 19 augusti.

Det fanns två syften med att filma de fyra syskonen, son och döttrar till Aili och Nemo. Ett av dem var underhållningsvärdet i att se de sjövilda valparna fullständigt oberörda, rent av triggade, av alla hinder som var uppbyggda och utspridda. De fullständigt älskade att ta sig över lastpallen och brödbacken och gatstenarna! Samt allt annat löst och fast som Matte ändrade vartefter valparna växte och behövde större utmaningar, för att utveckla koordination och balans. Samt mycket annat för att bli nyfikna och tåliga vuxna hundar. Ett slätt golv eller en gräsmatta är föga inspirerande och utvecklande när valparnas rörelsebehov växer. Precis som med ungar! I Vallentuna har man nu kommit på att barn måste utsättas för visst risktagande på äventyrslekplatser, för stimulans och utveckling! Självklart gäller detta även för valpar. Alla valpar uppvuxna hos Gátchis har fått äventyrslekplatser på olika sätt, beroende på när på året de har fötts.

Det andra syftet var just detta - att visa hur man kan bygga en äventyrlslekplats som valphage. Självklart anpassad efter ålder och ras! Naturligtvis förändringsbar och anpassningsbar till valparnas stigande ålder och därmed ändrade behov och SÄKERHET måste vara en ledstjärna här! Man måste ligga steget före och i tid se vad som kan vara risker och faror! Man måste ha ett tydligt konsekvenstänkande när man bygger "miljöbanor" åt valpar. Om en valp kliver här vad händer då? Vad kan hända om oturen är framme? Kan valpen nå upp högre än vad som är lämpligt? Kan valpen fastna? SÄKERHET - men lite "läskigt". En bräda som kan tippa, men inte högt. En tunna som kan rulla, en rostfri bunke som kan välta. Saker som åstadkommer skrammel och smällar, en vattenskål man kan blöta ner sig i, perflaskor som rullar under fötterna i en brödback.

Ingenting säger så mycket som bilder. Rörliga bilder från valphagen/äventyrslekplatsen har Matte och Husse nu lagt ut på Youtube under "Lapsk Vallhund, Gátchis Kennel" Klicka på länken! Länk finns även på startsidan. Matte har tagit tre filmer och Husse har tagit tre filmer. Låt er underhållas!

En period var det mycket varma dagar och valparna behövde svalka. De älskade vatten och vattenslangen var spännande! Genom att spruta på betongplattorna intill valphagen åstadkom Matte en mild och lokal regnskur "på tvärs" för valparna att springa in i och ut ur för nerkylning. Mycket uppskattat!

Valparna fyllde fem veckor dagen efter det bilden togs. Klicka för större bild.

Antal kommentarer: 1

2020-02-01 18:13:32 - Christina, christina.mikkelsencm@gmail.com

Vilka underbara filmer!
(heart)
Christina
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)