Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LÄMNADE LANDET

2016-07-13

Måndag.

Hundarna fick en långpromenad i skogen med Husse på förmiddagen och fick tillbringa dagen fram till lunch ute på tomten för övrigt. Men sedan lämnades de ensamma hemma. När Husse lämnade målarburkarna och penslarna och han och Matte tog med sig bilen och lämnade landet!

Vilket inte är någon stor grej, när man bor 45 minuter från Kapellskär och båten till Åland. Tar man med sig bilen på båten så kostar det endast en hundring och köper man fyra flak öl eller 11 flaskor vin/"liknande" så får man dem nerburna till bilen. Resan för två personer medtagande bil och ätande buffé kostade 600 kronor. Resan för en person kostar 30:- inklusive anslutningsbuss om man känner för det. Varför resandet bygger på att folk handlar och det gör de! Shoppingresor! Men man skall veta vad man skall handla. Mycket av det godis folk bär hem, kostar lika mycket eller är billigare i närmsta storköpsbutik.

Som rutinerade Ålandsresenärer tar man med sig en hjulförsedd weekendväska som man lägger i ett förvaringsskåp vid ombordgåendet. Sedan äter man en god buffé under färden genom skärgården. Denna måndag sken solen från en klarblå himmel till sjöss, medan ett riktigt oväder låg kolsvart över Norrtälje och tömde ur sig drygt 60 mm skyfall under några eftermiddgstimmar! Därtill med åska. Många markbränder uppstod.

I Mariehamn låg båten under en halvtimme, för att sedan återvända till Kapellskär. Bilstuvarna kunde sitt jobb och de bilar som skulle med tillbaka stod redan från början i rätt riktning. Icke hindrande dem som skulle av på Åland. 

Återfärden tillbringades under tak, då gråvädret sökte sig ut till sjöss, om än utan nederbörd. Lite tidningsläsande i cafeterian med gratiskaffe och mazarin på kupong! Därefter shopping. En märkesbutik hade rea med 40% nersatt pris och Matte fyndade en skjortklänning i stretch, av mockaliknande mjukt material i mörkblått för tre hundringar. Användbar även till långbyxor. Inte helt fel då endast en klänning finns i garderoben. Praktiska "hundochträdgårdskläder" däremot i överflöd...

Vid hemkomsten var det goväder i hamnen förvånande nog. Utifrån havet kunde man se de svarta molnen som en stor och mycket tydligt avgränsad svart basker över Norrtälje. Husse hade kollat Aftonbladet i mobilen och en 145 cm lång tjej badade i en viadukt utan att bottna! I centrala Norrtälje fiskade en kille på gatan nere vid hamnen! Källare var översvämmande på många ställen. På vägen till Kapellskär passerade Husse och Matte igenom ovädret på en kort sträcka och det var som att köra in i en biltvätt. Detta upprepades på hemvägen. Ett synnerligen lokalt oväder! Hemma sken solen och endast fem millimeter regn hade fallit. 

Hundarna hade fått besök i halvtid av en granne som släppte ut dem på tomten. Ingen var kissnödig och alla tre slog sig ner med honom på altanen och i uterummet, när han passade på och läste morgontidningen. Sällskap fick de i alla fall!

Så öppnade Husse och Matte de hundtidningar som legat i lådan och lydde uppmaningen att kolla SLK:s hemsida. Kollade även FB.

Det hade hänt lite under dagen. Väntat för en del, efterlängtat av en del, ett bryskt uppvaknande för en del och fullständigt obegripligt för en del - märkligt nog i vissa fall.

 

Antal kommentarer: 2

2016-07-14 21:56:39 - Anna, www.raika.se

låter super mysigt =)
Härligt att ha så nära till färjorna

2016-07-15 21:51:04

Nu får ni se till stanna några timmar / dygn på Åland framöver med så vi får träffas !
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)