Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TURISTTUR I ROSLAGEN

2017-08-12

Fredag.

Solen sken från en klarblå himmel och det var en härlig sommardag!

Lapskflocken begav sig efter frukosten iväg norrut och passerade Norrtälje, varifrån färden gick vidare via Älmsta och ut till Grisslehamn. Längst upp på Väddö med färjetrafik till Eckerö, ligger denna välbesökta fiskehamn. Utöver fiskebåtar och många andra typer av båtar finns här ett stort och anrikt hotell på berget ovanför hamnen, samt ett Albert Engströmmuséum. Vilket föranleder Matte att nämna roslagsdialekten, där man likt i östra London tappar bokstaven H i början av ord och lägger till den i början av ord med vokaler. Lite förenklat beskrivet. Så meningen: "Han Engström" blir " 'an h'Engström". Vilket Matte lärde sig som barn på semestrar i norra skärgården. Om nu någon mer än Matte skulle vara språkligt intresserad.

H eller inte H, så tog Husse och Matte med hundarna på en promenad i hamnen och om alla fiskdofter i olika stadier från vattnet tyckte de mycket. Så mycket att Matte fruktade att Aili skulle hoppa i vattnet, när hon fyndade en död fisk som låg bland diverse annat flytande och slog emot kajen. Med Matte i snöret fanns viss risk för ett gemensamt tångbad. Vid en sjöbod slog sig Husse och Matte ner och lät sig väl smaka av en stor och lyxig räksmörgås. Med en mängd handskalade räkor och inte ett berg av majonäs för att dölja avsaknaden av både ägg och räkor. Mycket gott och mättande! De stackars hundarna fick nöja sig med doften av stekt strömming i en Muurikka, placerad precis framför nosen på dem. 

Från Grisslehamn gick färden vidare på småvägar nära vattnet västerut till Hallstavik. Här dominerar Holmens pappersbruk varifrån papper kunnat skeppas både med järnväg och båt med sitt strategiska läge. De gamla villaliknande arbetarbostäderna med fyra lägenheter i varje litet hus ligger där de alltid legat, men i olika stadier av förfall, då sorgligt många står obebodda. Via en mycket smal grusväg längs vattnet och järnvägen norrut, nådde Lapskflocken så Hargshamn. En liten ort med en stor hamn innanför Singö. Här finns också en härlig skyddad badstrand och denna sommardag var den välbesökt! Hundar i koppel är välkomna överallt på stranden och vid sidan av vid rampen där båtar sjösätts är hundbad tillåtet. Mycket populärt! Matte klädd i kortbyxor tog med sig hundarna ut ett stycke i vattnet för avkylning och en kortare simtur fick de. En fika hanns med här innan färden gick vidare ytterligare norröver till Östhammar. Hela tiden på småvägar.

Små orter med fina gamla trähus intill vatten får en speciell karaktär. Östhammar är inget undantag! Ännu mer koncentrerad stämning från forna tider, med pensionat och badgäster blir det i Öregrund nordost om Östhammar, med färjeförbindelse ut till Gräsö. Lapskflocken borde ha ställt ifrån sig bilen och promenerat runt på de trånga gatorna, mellan raderna av det ena lilla huset charmigare än det andra, men här började tiden spela roll. En middag väntade en dryg halvtimme bort. Dock hann Matte kvista in i en butik med 50% rabatt på alla djurtillbehör. Djurtillbehör var ett vitt begrepp och en väggklocka utan djurmotiv kändes tveksam, men en röd lapp angav 65 kronor och det var den värd. Halva priset säger man ju inte nej till! En påse hundkex fick följa med. Totalsumman slutade på 47 kronor!? Halva priset på halva priset?! Ja tack!

GPS:en kopplades in och tyckte att Lapskflocken skulle köra rakt igenom det fantastiska herrgårdsområdet i Lövsta bruk. In genom de pampiga järngrindarna, förbi den slottsliknande byggnaden och sedan ut genom nästa pampiga järngrind! Värt en resa bara detta!

Snart anlände Lapskflocken till målet och vid grinden mötte Nástisonen Mánnu! Ett mycket kärt återseende blev det! Han har hunnit fylla sju år och är en mogen man nu. Efter att ha valsat runt lite i ungdomen har han funnit lugn och ro i en liten flock där han aktiveras med lite av varje. Han får hänga med på långa promenader i naturen och även på cykelturer. Han är en mycket duktig spår- och sökhund och har varit ute på flera skarpa sök efter förssvunna människor. Spårskickligheten får han visa upp som viltspårhund. Mánnu är en stabil kille som fungerar mycket bra ihop med andra hundar! Han är högt älskad av sin matte och sin husse! Under kvällen fick Mánnu umgås med halvsyrran Modji och systerdottern Aili samt sin husses terrierliknande unghund ute i trädgården. Medan deras människor åt, snackade hund och mådde väldigt gott!

Avfärden blev sen och resan hem på två timmar avslutades först vid midnatt. Hundarna såväl som Husse och Matte stöp i säng efter en lång och mycket givande dag!

Ett stort TACK till Mánnuflocken som tar så väl hand om Mánnu och hans "systrar"! Samt tack för god mat och trevlig samvaro denna kväll!

 

Antal kommentarer: 2

2017-08-14 10:53:34 - Marita, giml@live.se

Det var så trevligt att ni kunde kommaoch så roligt att ni gillar Mànnus hem och flock. Också att ni är nöjda med hur han aktiveras. Vi är så glada i honom och upplever honom som en sund hund och i vår lilla flock fungerar han numera problemfritt. Tack för denna vackra och trevliga hund ! Marita m familjen

2017-08-15 09:36:34 - Marianne och Larry

Vi ser fram emot att följa honom även fortsättningsvis!(heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)