Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

STUDIEBESÖK PÅ SÖNDAGSTRÄNINGEN, foton

2022-11-14

Söndag.

Några ur träningsgruppen samlades på förmiddagen, för träning i skrotområdet i den närbelägna bergtäkten. En nybliven Lapskägare med en sex månader gammal hund hade hört av sig för att få veta lite om räddningshundar och räddningssök. Vad är bättre än att själv få se och prova på - så nu var de här. Det är alltid lika roligt att få besök av nyfikna hundägare som vill hitta på roliga saker med sin hund! Vare sig det är Lapska Vallhundar eller andra raser. Det är även väldigt roligt att få kontakt med presumptiva hundäagare, nyfikna hundintresserade innan de köper en hund! Människor som vill veta i god tid vad de ger sig in på när de tar på sig ansvaret att bli hundägare. Oavsett ras. Mycket roligare än att bli kontaktad av någon som anser sin tonåriga hund vara en problemhund när den bara är hormonstinn. Eller ännu värre - upplever sin nyköpta valp som varande ett problem när den bara är en helt normal hundvalp med vassa tänder. Man har helt missat att läsa på om hur hundar fungerar i största allmänhet. Fullständigt normala och rastypiska Lapska Vallhundar beskrivs som problemhundar. Det är sorgligt. Men mailar man uppfödare och gör en regelrätt beställning av en hund, ålder oväsentlig,  utan att presentera sig själv så kanske hundköpet inte är så seriöst och genomtänkt. Under pandemin kom de mest märkliga hundbeställningar några gånger. 

Nu hade halvåringen Keela kommit med sin matte för att  få prova på att röra sig i en miljö lämplig för räddningssökträning. Lilltjejen fick vara med hela tiden och titta på de vuxna hundarnas sökarbeten. Ett bra sätt att utbilda och träna hund! Do as I do i praktiken. En ung hund får gå i par med en erfaren hund. Nu studerade Keela intensivt de vuxna hundarna, när de en efter en gick ut i området och hittade människor som de skallmarkerade. Keela fick även testa att gå en vindstig och hittade en gömd figurant som av en händelse. Det var inte mycket vind denna dag och inte helt lätt att få till en bra vindstig, man får göra så gott det går och lite vittring spred uppenbarligen figuranten. Man får minska avståndet när vinden är svag.

Övriga hundar fick i princip samma upplägg alla fyra. De tre Lapska Vallhundarna Aili, hennes son Sumo, lagkompisen Kirou och hans flockmedlem Vinja, Jaktlabbe. De fick söka efter tre figuranter gömda i området på för förarna okända platser, men med en medföljande facit. Sumomatte är superbra på att klättra högt, liksom sin hund och tog sig upp på högsta punkten i skrotområdet. En brosektion intill en lodrät bergvägg där vittringen slog emot och steg och fick hundarna att söka sig så högt det bara gick. Även om Lapska Vallhundar har ett rykte om sig att vara duktiga klättrare så fick Sumo åskådarna att tappa andan när han tog sig rakt nerför den höga och branta bergväggen i hög fart. Lösa stenar finns och stenskravel att halka på ligger längs bergsidan. Strax innan hade Aili gjort samma manöver, men det var det bara Matte som såg. Bergväggen finns tätt inpå och strax till höger om brosektionerna. Den är solbelyst och lyser väldigt ljus till höger om Sumo på nedanstående foto.

Klicka för större bilder.

 Efter en fikapaus med hundsnack och hundvila i bilarna hade den ovant kylslagna, grådimmiga och frostiga morgonen övergått i klarblå himmel, sol och värme. Nu skulle Keela och hennes matte få prova på att gå en miljöbana tillsammans med Husse och Sumomatte. En övning som Husse gjort med alla som testats för att få gå en räddningshundkurs under årens lopp. I övningen ingår att hunden med föraren skall gå igenom en bråtig miljö där det krävs god balans, koordination och visst mod för att ta sig fram. Hunden stöttas av sin förare och en medföljare och den skall även låta sig hanteras av för hunden okända personer. Som en äventyrslekplats för hundar eller en dogparcourbana. Keela fegade inte ur, utan tog sig an uppgifterna med nyfikenhet och jävlar anamma. Hinder är till för att övervinnas och problem skall lösas. En härlig attityd hos en halvåring!

Observera att Keela måste kliva över en utstickande bräda på bilden nedan!

Tiden går fort när man har roligt och livet består av mer än hundar och hundträning. Var och en for till sitt och tack för bra träning och trevlig samvaro!

Matte var trött vid hemkomsten men måste sätta igång med att plocka undan och röja i stugan inför måndagens besök av städhjälp, som oväntat tidigarelagt ankomsten med två timmar i ett sms sent på eftermiddagen. Matte påminns ännu om ingreppet i käften och molvärken kommer och går. Det tröttar ut tanten som slocknade i fåtöljen när hon fått fram middag på bordet och även fått den i sig.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)