Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LAGTÄVLINGEN

2016-10-24

Fredag.

Lagtävlingen började klockan 18 med utdelande av information för helgens övningar och på fredagskvällen väntade fem olika stationer där lagen kunde skaffa poäng. För Lag Gátchis började övningarna med en station där hela laget ledsagades ut på en stor slåttervall under tilltagande mörker. Pannlampor och varselkläder var nödvändiga. Även hundarna måste ha varseltäcken och en liten lampa på söktäcket underlättade. Uppgiften var en rapportövning där en lagmedlem fick gå långt bort på fältet till en funktionär. En annan lagmedlem skulle skicka hunden dit för att hämta en gåta instoppad i behållaren fäst vid rapporthalsbandet. Hunden skulle sedan springa tillbaka till resten av laget som skulle läsa gåtan och besvara den. Svaret förmedlades sedan via telefon. Här hade laget en fördel i att Matte skickade iväg Modji till Husse som skickade tillbaka Modji med gåtan som lydde: Vilken ö var världens största ö innan Grönland upptäcktes?

Klura på den!

Därefter begav sig laget iväg till nästa station där två hundar snabbast möjligt, en i sänder, skull avverka en sträcka med kickbike. De två killarna Lime och Epic fixade detta så galant att tid blev över på stationen för Aili att få prova. Även hon skötte sig alldeles utmärkt, trots att hon aldrig sprungit annat än bredvid Mattes cykel. Men hon drar även då väldigt mycket så talangen fanns där. Fullt ös framåt när det gäller Aili!

Därefter skulle laget dela sig så att två ekipage i mörker med hjälp av pannlampor och kopplade hundar skulle hitta fyra mycket små koner i ett grustag. Inom sju meters radie skulle hundarna sedan hitta fyra föremål. För att lösa uppgiften dirigerades förarna via radio av en lagmedlem kvar vid startpunkten. Han hade en satelitbild över området med konerna markerade. Aili och morbror Epic med förare skickades ut på ett stort uppletande. Två utlagda mycket små föremål hittades där. Epic fann en några centimeter liten tygsak och Aili fyndade en trasig träklädnypa uppe på en stor skopa. Aili hittade även en nyckelknippa hängande på en maskin inom området där föremålen skulle finnas. Den ingick dessvärre inte i tävlingen!

Arton föremål av varierande storlek skulle sedan letas upp och hämtas in på en upplyst fotbollsplan och i omgivande terräng. Epic löste en del av uppgiften i viss konkurens om föremålen med Aili! Tiden var begränsad. Avslutningsvis fick hundarna göra en markeringsövning på en figurant i en låda där de enligt rutinerna vid inträdesprov för räddningshundar skulle stå kvar och markera i två minuter. Aili fixade detta fint och här skulle hundarna även lyftas, bäras och överlämnas mellan för dem okända människor. Detta fungerade för alla lagets hundar. Här fick även Násti vara med då hennes lag var sist på denna station. En lagmedlem gömde sig i lådan och Násti fick skälla lite på en figge!

Sedan var det läggdags och inga hundar fick sova på rummen. Några sov i bilarna men flertalet, alla Gátchishundarna, sov i burar som täcktes över i matsalen. Hundvakt sov hos hundarna och det var tyst och lugnt hela natten.

Lördag. Sju stationer skulle klaras av under dagen, som startade med en station vid en badanläggning klockan åtta för Lag Gátchis. Utomhussök kring fyllda bassänger och i naturen runt om. En nerkyld person hittades i en kanot som låg förankrad i den djupaste dammen. Så långt ut att man inte nådde den från kanten. Limehusse offrade sig och drog på sig badbyxorna och dök utan att tveka och så långt ut som möjligt för att sedan dra in kanoten. Killen på botten av kanoten togs om hand och överlämnades till stationsansvarig. Nej det blev inte bad i kalla Mälaren, inte heller i en uppvärmd bassäng. Men bad blev det och isande kallt var det! Det var dessvärre inte läge att ta bilder. Men någon annan tog bilder på ett annat lag och så här tuff var även Limehusse när han badade! Den 22 okt. med fem grader i luften och ca åtta grader i vattnet. Utan bastu innan.

Klicka för större bild!

Dagen flöt på med olika typer av sökstationer. En brandövningsplats och flera industritomter med områden avspärrade där bara hunden fick gå ut och söka och lite skogssök. Två skolklasser ställde upp och det låg barn lite här och där i områdena! De fick pengar till klasskassan som tack! Bra sponsorer! Hela tiden måste alla lag följa tidsplanerna och för tidig ankomst till en station bestraffades med poängavdrag, lika väl som för sen ankomst. På dessa olika stationer fyndade lagets hundar ett flertal gömda personer.

En hel del köra blev det under dagen och lunchpaus var inte inräknad. Lag Gátchis hann i alla fall äta halva sin lunch sittande ner innan de måste jaga vidare. Familjens tre hundar fick torkat kött för energi.

Lag Gátchis hade oturen att få den till ytan absolut största stationen som sin sista uppgift för dagen! Här splittrades laget när det vid ankomst hade en minut på sig att plocka ut det ekipage som skulle följa en miltärklädd person ut på ett eftersök med spår. Någon minut behövdes inte med spårstjärnan Epic i laget! Spåruppgiften visade sig vara knepig och mycket realistisk med störande "markägare" och någon som jobbade i spåret. Inte alls som på en tävling. Här fyndade även hundarna spårläggaren i slutet och spårapporterna var tappade föremål längs spårsträckan. Deltagande patrullhundar hade här chansen att visa vad de gick för!  De glänste! Epic löste uppgiften fint med sin förare, trots ett annorlunda upplägg.

Lagets övriga tre medlemmar hade en timme på sig att söka av hela den gigantiska bergtäkten. Både uppe längs skogskanten och nere i själva bergtäkten samt kring alla maskiner. Lime fick jobba uppe längs skogskanten ovanför bergtäkten. Modji och Aili fick söka av var sin sida nere i den breda och mycket långa bergtäkten. Aili sökte mycket bra i hög fart och långt ut från Matte, men var fullt styrbar. Hon flöt fram i stora språng eller mycket vägvinnande trav i nästan en timme i sträck, allt under det att hon jobbade med nosen! Hon visade ett stort intresse för ett långt och högt beläget transportband men kom inte till någon markering. Matte gick här på olika sidor för att ge Aili de bästa vittringsförhållandena i den hela dagen mycket hårda vinden. Vind är bra men för stark vind blåser bort vittringen för långt bort. Aili hade vittringen men kunde inte spika vittringskällan. Vilken tur att mer rutinerade morbror Lime kunde ta över och tala om med skall exakt var personen på transportbandet låg! Han hade dessförinnan hittat den person som var gömd längs den smala stigen uppe i skogskanten. Missad av flera lag visade det sig vid genomgången.

Klockan var fem och dagens tävling var slut. Innan avfärd från denna station gömde sig Husse på en veranda till en kontorsbyggnad och Násti fick göra ett kopplat sök efter honom i skymningen.

På kvällen var det sedan prisutdelning och man kunde konstatera att marginalerna mellan de sex lagen var oerhört små! Några futtiga poäng ibland när totalsumman låg ett stycket över ett tusen poäng! Samtliga stationer gicks igenom av stationsansvariga och JA! Rätt svar på gåtan var så klart GRÖNLAND! Vilket grämde en del men gladde andra. Bland annat Matte som i sista sekunden tänkte rätt. Så klart fanns Grönland där även innan det blev upptäckt.

För tredje året i rad kom Lag Gátchis på fjärde plats. Vann gjorde ett gäng "nybörjare" som går kurs i Stockholmstrakten! Ordning och reda och klara order från lagledaren utmärkte dem, samt naturligtvis i övrigt ett mycket gott arbete av hundarna! Nästa års tävling går alltså troligtvis i Stockholmstrakten, då vinnaren arrangerar nästkommande års tävling.

Middag intogs gemensamt och ägarna till Övergrans Jordbruk bjöd på ett glas öl från gårdens eget bryggeri! Vilket visade sig betyda fri öl  av många olika sorter. En Red Ale  föll Matte i smaken. 

Förläggningen här på Övergrans Jordbruk med B&B och allehanda olika aktiviteter såsom turridning på Islandshästar är absolut värd att rekommendera! Man hade nyligen haft ytterligare två "hundhelger" med hundgrupper  som bokat in sig. Övergran ligger nära Bålsta längs gamla Enköpingsvägen. Gården ligger intill kyrkan och vattnet.   www.overgrans-jordbruk.se

Söndag.

Efter ytterligare en natt på gården valde alla att återvända hem. Träning var planerad för dem som ville på redan bokade områden, men regnet öste ner och träning lockade inte. Vilken himla tur att detta dagsregn inte kom under lördagen!

Söndagseftermiddagen ägnade Lapskflocken åt vila framför kaminen hemma efter uppackning. 

 

 

Antal kommentarer: 2

2016-10-26 08:58:45 - Anneli med LVH

Elgoe till er alla! Vad duktiga ni är !
Hoppas kunna boka nästa år och komma och heja på er!(flower)(flower)(flower)

2016-10-26 08:59:30 - anneli igen

Eloge skulle det stå ....:P
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)