Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

TJH (RH) TJAKKE'S GÁZZI 

Undan: SUCH Iresa Mittumaari

Efter: Jarron (inmönstrad renvallare)

 

Född: 6.1.1998.  Insomnade en träningskväll i sin mattes knä 10.10.2012

Reg.nr. : S 15203/98

HD: A    AD: UA

PRA: ögonlyst U.A. 16.9.01

Känd mental status - genomfört MH.

Gázzi är 46,5 cm. i mankhöjd och väger 14,5 kg. 

 

Utställning: 2 CERT, 1 CACIB

 

 Uppfödare: Cecilia Hörnsten, kennel Tjakke´s i Stöpafors

Ägare: Marianne Neidhardt 

 

GÁZZI är nordsamiska och betyder följeslagare.

(uttalas Gádtsi)

smeknamn: " Gátchi "

 

 

 

 

Foto: Marianne Neidhardt.
 

 

Gázzi var den första Lapska Vallhunden som blev räddningshund i Sverige. Hon var en föregångare i rasen på det viset. Ett fåtal har följt i hennes spår och hon är den äldsta som är aktiv fortfarande. Hon har klarat sina funktionskontroller, två per år. Från 2008 behöver hundarna endast göra en kontroll varje år.

Gázzi utmärkte sig som liten på ett kanske inte alltid så positivt sätt. Hon ifrågasatte såväl sin mamma som sin första Matte. Så småningom stod det klart att Gázzi behövde ett jobb för att vara en trevlig hund. Av den anledningen flyttade hon från Värmland till Vallentuna vid nio månaders ålder. Där väntade en räddningshundförare på henne samt två blandrashundar Siberian Husky / Schäfer och en katt. Det första Gázzi gjorde när hon kom till sitt nya hem, var att ställa sig i dörröppningen och morra.......! Här skulle inga andra hundar bo! Men efter en vecka hade hon lärt sig att det skulle de visst göra. Men det tog en vecka innan den lilla tonåringen accepterat detta faktum.

Sedan tog en tid av anpassning vid för både Gázzi och nya Matte. Schäfer / Husky eller renrasig Husky var en sak. En Lapsk Vallhund vid namn Gázzi något helt annat! Pappa Jarron hade lämnat sin mentalitet till sin dotter. När hon var två år började hon samarbeta med sin Matte och visade sig vara ett utmärkt ämne för en räddningshund! En hund med stor självständighet, arbetsmotor och mod. En hund som älskar att både springa och skälla och på så vis är självbelönande. Hon har kunnat jobba hur länge som helst. MEN - med jämna mellanrum har hon ifrågasatt  Mattes auktoritet och har kunnat bli mycket nonschalant, vilket tagit sig olika uttryck. Gázzi har varit speciell, i det att hon inte självklart har accepterat att någon kan ha åsikter om vad hon gör. Gázzi är ett samiskt ord som betyder följeslagare. Gázzi väljer noga om hon skall följa någon - och vem!

Vid 10 års ålder är Gázzi nästan som bäst. Arbetstemperaturen är allltid lagom hög. Arbetslusten lika stor som i hennes ungdom. Hon är en aning mindre våghalsig. Alla bitar har fallit på plats och för Matte är hon den verkliga följeslagaren!  ♥     Gázzis bildsida.               

                                                                                                                                                                                                            

                                                                                    

     Tillbaka