Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MÅSTE PROVA...

2017-07-08

Fredag.

Dagen var somrig och alldeles lagom varm tyckte Matte. 21 grader och en förvånansvärt kylslagen vind. Hundarna föreföll trivas även de, där de gottade sig i solen eller sökte skugga vid enstaka tillfällen. Husse målade och Matte trädgårdspysslade.

När kvällen kom med lägre temperatur tog Husse en skogspromenad med alla de tre Lapska. Kort därefter bestämde sig Matte för att testa om synen kändes god nog för en cykeltur med Modji och Aili. Under dagen hade trafiken förbi stugan varit livilig och stundtals obehagligt hetsig, när farterna varit höga och fotgängare med lösa hundar samsats om den smala vägbanan. Förhoppningsvis fredagsmystes det nu hemma i stugorna, för vägen föreföll rätt öde.

Aili satte omedelbart högsta fart! Uppvärmda var ju hundarna redan så det fick hon göra. Aili är en sann draghund! Springer gör hon mycket gärna och väldigt fort! Att hon även drar som sin mormor Násti är positivt! Ailis kullbror Runne uppskattas hos sin renskötarägare för att han springer så bra! Fort och uthålligt! De uppskattar hans kroppsbyggnad mycket! Tunga hundar vill man inte ha när det skall springas långa sträckor på både barmark och snö. Aili står inte sin brorsa efter!

Aili drog både Matte på cykeln och sin mamma Modji. Den första kilometern vände sig Aili om upprepade gånger och blängde på morsan sin! "Men sätt fart nu! Hjälp till och dra!" Budskapet var tydligt. Modji hängde med, men gjorde som sin mormor Gázzi. Höll linan spänd utan att dra, lät sin dotter dra. Gázzi - Násti var det då som skulle dra och en fuskade. Nu var det samma sak med Modji och Aili. Matte tvingade ner farten för att ändra gångarten till trav ett stycke. Aili låg på rejält och när riktningen ändrades och det bar av hemåt igen fick Aili åter ösa på i full fart.

Nu hängde Modji plötsligt på och det blev lite hetsigt med skällande draghundar och fort som tusan gick det. Matte insåg att det fanns hundar framför på vägen. Bromsade ner farten och kommen ur en kurva upptäckte Matte paret med spetsarna lite längre fram. Dem kände Matte igen och visste att här kunde det bli livat på vägen. En vuxen och ett barn med två stora spetsar av draghundtyp som då och då passerar Lapskflockens revir. För allas säkerhet stannade Matte upp, klev av cykeln och bad fotgängarna gå in i närmaste infart, varpå Lapskduon med Matte passerade. En av spetsarna ville gärna komma fram och umgås lite och lillmatten fick vissa problem att hålla hunden, men det redde ut sig. Modji och Aili sitter fast i en "springer" och Matte har även halsband och koppel på Aili för säkerhets skull. Jo, Matte har cykelhjälm.

Detta var det enda mötet under cykelturen och Matte kände sig nöjd med att allt fungerat som det skulle, samt att ha vågat prova att ge sig ut med hundarna på cykeln igen.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)