Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

NÁSTI 10 ÅR!

2013-04-15

söndagen fyllde Gátchis G-kull och därmed Násti 10 år!

GRATTIS till alla fyra!

Násti fick fira födelsedagen utomhus, tillsammans med familjen på tomten i Vettershaga.

Många timmar blev det med röjning efter trädfällningarna och  och mängder med smågranar och småtallar som skulle kvistas. Husse kvistade och Matte eldade ris på en plåt i snön. Vinden låt rakt ut över skogen och besvärade förhoppningsvis ingen. Nu är det inte många som bor i närheten som tur är. Området är inte detalplanerat.

Dörrarna till stugorna stod öppna för vädring och insläppande av varmare luft. Vårluft! Solen sken och det var den varmaste dagen hittills med nio plusgrader. Hundarna tillbringade ett par timmar med att skrota omkring i skogsbacken. Till största delen täckt av djup snö, men med barmarkfkäckar under träden. De åt bland annat harpluttar frenetiskt i början. Därefter blev det väl lite av varje, såsom rötter och annat de hittade på barmarksfläckarna.

Sedan uppsökte hundarna olika viloplatser spridda på tomten. En stund tillbringade Násti under skjulet och "lekte lya". De sov en stund här och en stund där. Lite beroende på solens läge. Än ville de värma sig, än svalka sig. När de vilat i ett par timmar, blev det full fart med jaktlek uppe i blåbärsriset mot berget! Härligt var det att se de ystra hundarna! Násti fick till och med sin dotter att se aningen brydd ut när farten blev vild! Kul hade de, utan tvekan! Månne det var fikapausen med varsit stort och hårt hundkex som gav energi? Lite mer skrotande omkring blev det och då och då kom någon av hundarna och kollade vad Husse och Matte gjorde.

Efter åtta timmar i "frihet" och utan krav på hundarna fick de hoppa in i bilen och familjen vände hemåt.  Men först hade Matte gjort en snösarkofag av den stora askhögen på plåten. Längre upp i backen, intill huset, låg marken bar med fjloårsgräs och eklöv. En askhög lever länge och det kan räcka med en ivägblåst gnista för att tända en gräsbrand. Matte ville gärna ha huset kvar!

Efter en sen middag slocknade båda hundarna direkt. Övervakade av katten Mysjkin, som var glad åt att familjen var återförenad. Han satt intill hundarna resten av kvällen.

Antal kommentarer: 1

2013-04-15 12:41:40 - Anna, www.raika.se

Grattis till Nasti och syskonen :)
tänk vad tiden går fort
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)