Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ANDRAS STRESS

2023-04-22

Fredag.

Hela flocken gav sig iväg hemifrån på morgonen, då Husse skulle skjutsa Matte och han skulle samtidigt ta hand om hundarna när Matte var upptagen av annat.

Optikern var första anhalten. Matte hade tid för en ny synundersökning efter ögonlockslyftet.Viss förändring kunde ha skett då en förändring för ögat skett. Matte såg ju så mycket mer nu. Matte kom fram i god tid. Optikern var försenad. Påtagligt stressad inledde hon synkollen och nog sjutton skulle väl tavlan med bokstäver vara bättre upplyst? Något kändes galet rakt igenom och stressen stod som en sky runt den stressade optikern; Som verkade osäker och ville göra om kontrollen på det ena ögat när hon föreföll klar. En miniförändring hade skett och sedan skulle Matte övertalas att köpa läsglasögon och att starta ett abonnemang på glasögon. Matte läser ännu utan brillor och fasta kostnader vill Matte inte dra på sig fler. Tandläkaren i en annan kommun väntade efter detta besök och Matte tackade för sig så länge.

Till tandlälkaren anlände Matte i god tid. Hon hann även uträtta ett ärende i en butik i närheten. Sedan fick Matte vänta. Vänta och vänta. Matte ringde och meddelade Husse, som under det timslånga besöket skulle vara ute med hundarna och promenera samt miljöträna Dima i centrummingel, en fredag från tryggheten i bakskuffen. En halvtimme efter utsatt tid blev det dags för Matte att få en infekterad tand rotfylld. En tandhistoria med två infekterade tänder till följd av en broapplicering i september. Matte tar sedan i måndags sju antibiotikatabletter dagligen; samt en del värktabletter.

Matte fick en gummiduk placerad tätt intill den tand som skulle bahandlas, för undvikande av spridande av bakterier när tanden rensades ur ända ner i botten. En gummiduk som täckte allt runt om i munnen, men även utanför munnen. Tandläkaren var stressad från start och när krångel uppstod kändes det inte lugnare. Sista patienten innan helgen; Det var Matte. Gummiduken hamnade över nosen på Matte. Matte fick luft och såg inte hur duken låg, men nog kändes det lite tätt inpå. Tandläkaren kämpade på. Mattes BH började kännas som om den satt för hårt åt runt bröstkorgen. Vilket Matte valde att inte fundera närmare på. 

Så småningom var jobbet gjort. Tandläkaren var klar och skickade med en ny tid för att ta sig an den andra infekterade tanden i brokonstruktionen. Ingen tid fanns förrän om nästan två veckor. Fullt upp. Stressigt.

Matte återvände till sin flock. Munnen kändes sned och Matte kollade i bilspegeln. Det såg ut som om Matte hade ätit blåbär! Läpparna var alldeles blå. Skumt. Vid hemkomsten hade de återfått normal färg.

Livet rullade på och Matte gav sina hundar en kvällsaktivitet. En öppnad påse med pyttesmått hundgodis hade blivit kvar och den spridde Matte ut över hela gräsmattan med lite tankar bakom. De kastades dels i kluster, så att hundarna var för sig fick lite att göra när de väl fyndat fläcken. Dels spreds de små bitarna i rader som spår där gräset inte var avvallat. Ingen hade ju varit hemma på dagen mer än snoken, som Aili skvallrade om direkt vid hemkomsten. Doften fanns på gräset intill bäcken och hon spårade den ner i vattnet där den nu var försvunnen. Första aningen om att snoken är på plats  för säsongen.

En viss oro finns för vad Dima skall göra med den. Modji ville som unghund leka med den där den låg orörlig, mätt och stinn i solen. Modji krafsade på den och till hennes stora sorg höll den inte för hundklorna. Modji sprättade olyckligtvis upp sin fina kompis.

Klicka för större bilder.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)