Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

STORMEN ALFRIDAS EFTERDYNINGAR

2019-02-18

I torsdags, kort efter att Matte berättat om onsdagens träning, klipptes fiberkabeln av. Avsiktligt. I hörnan längs ner på vägen. Där har den legat på marken och även varit provisoriskt upphängd i träd, efter det att stormen Alfrida natten till den 2 januari med kraft drabbade trakten! Ett dygn senare följdes stormen med kraftiga orkanbyar och träd fällda i mängd som stora plockepinn av ett snöoväder! Blöt snö som frös! Mycket av det som låg på marken försvann och frös fast. Trots att fiberkabeln låg fastfrusen unden snön, fungerade uppkopplingen för samtliga uppåt vägen. När de i förra veckan började röja bland fallna träd och nerfallna grenar blockerades vägen några dagar. I fredags lämnade en karavan av bilar med reparatörer området och trodde att de var klara med fiberuppkopplingen. Det var de inte. Samtliga som ringde Telia möttes av beskedet att signal fanns fram till fastigheten och något fel ville man inte kännas vid. Punkt.

Men via mobiler och en lokal FB-grupp blev den ena efter den andra varse att många saknade uppkoppling för internet och TV via fibernätet. Allt fler var rätt påstridiga efter timslång väntan till Telia! DET FUNGERAR INTE! Då lämnades beskedet att någon reparation inte skulle påbörjas förrän onsdagen en vecka senare. Den 20 februari. Punkt.

Husse hade fått ett totalt fel besked visade det sig, när han lovats få besök av en reparatör som i dag den 18.2. Ett samtal skulle föregå besöket för angivande av tid. Inget samtal kom. Telia meddelade att man nu blivit varse omfattningen av felet och någon reparatör skickades inte. Ryktet angav att om man uppsökte en Teliabutik några mil bort skulle man mot en depositionsavgift få låna en mobil rauter, för åtkomst av internet. Inte TV. Sagt och gjort. Husse och Matte åkte åter till Täby Centrum och fick för närmare 300 kr ta hem en mobil rauter. Mobiluppkopplingen är endast säker utomhus här hemma.....  Men tack vare denna rauter kan Matte nu komma åt en större skärm och en skärm som Matte mäktar skriva på. Via en felsökande och mycket tillmötesgående kille fick Husse och Matte bekräftat att i fiberkabeln hade man fått in de flesta av alla de små fibrerna som hade bott där tidigare. Men uppenbarligen inte riktigt alla. Inte de som hör till vägen där Lapskflocken bor och inte till intilligande vägar i området. Det hängde på en tråd alltså. Vilka som fick och inte fick.

Så vad har Lapskflocken ägnat sin tid åt, när varken datorernas internet eller teven fungerat.

Mattes höftprotes fyller sex veckor nu på torsdag och inne i stugan kan Matte gå en del utan någon krycka. Vilket möjliggör diverse aktiviteter med två händer fria! Dock är det där med att inte böja höften mer än nittio grader  något som ständigt måste hållas i minnet!!!  Icke förty så har Matte lyckats klippa klorna på hundarna. Änltigen! Äntligen är Modji rejält urborstad och av med fällpälsen på bakdelen! Den pälsen får fåglarna till sina bon. Likaså är tänderna äntligen borstade på båda hundarna! Mattes syssla och kan man inte så kan man inte. Det gick att genomföra nu, med viss ansträngning rent fysiskt. Matte övervägde att ställa hundarna på bord, men skrinlade den idén.

En promenad på golfbanan blev det igen i helgen. Lite mindre snö, men mer tunggått då det varit fruset under natten. Husse har gått i skogen och det går någorlunda bra bitvis där dagsmejan gjort sitt,  men med kyla nattetid blir det skare och svårgått lik förbaskat.

I stugan har Matte äntligen kunnat röja undan sådant som blivit liggande på helt fel platser. Bara det att kunna släppa en av kryckorna och ha en ledig hand har gjort skillnad. Nu kunde Matte stundtals gå helt utan kryckor och läkningen går framåt. Man räknar med en sjukskrivningstid på 3-4 månader och Matte tränar på. Motionscykeln gör här stor nytta, men turerna blir lite enformiga.

So far so good!

Den mobila rautern har skött sig och Matte har kunnat skriva lite om läget hos Lapskflocken ute i skogen.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)