Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SUPERBÄR I MÄNGD

2019-11-17

Lördag.

Ännu en grå höstdag, blöt och mild. Fem grader och kyligt blåsigt på förmiddagen blev sju grader och inte alls så blåsigt på eftermiddagen. Lapskflocken bidade sin tid i stugan och gick ut vid lunchdags när den kalla vinden avtagit. Husse gick en promenad med hundarna i skogen och Matte tog äntligen tag i städandet på och kring planteringsbordet. Det har under sommaren blivit en avstjälpningsplats och måste röjas rent innan snön lägger sig och innan allt fryser fast i varandra. Något Matte skjutit på och priortiterat annat. Nu låg här mängder med eklöv inkilade i den röra som redan uppstått och något måste göras. Inga fler omprioriteringar kunde Matte komma undan med. Varför eftermiddagen ägnades åt bortstädande av ett dåligt samvete för Mattes del. Husse späntade stickor i snickarboden och bar in ved till vedlåren i uterummet. Hundarna höll koll på grannkatterna, rådjuren och skatorna. Samt en och annan förbipasserande hundägare. 

Några pauser måste Matte ta i röjandet kring lillstugan, vid vars vägg planteringsbordet står. En sväng över till grannhuset blev det med lästa tidningar och Modji fick en promenad med rallylydnad samtidigt. Snyggt fritt följ och lite högerhandling visade Modji prov på längs vägen. Aili tränade på sitt håll genom att inte kommentera från det egna reviret. Kommen tillbaka upptäckte Matte att fåglarna hittat ett nytt hål där de kunde dra ut isoleringen från taket till Mattes nybyggda sovrum! Inte mycket till glipa i nätet i takfoten var det, men tussar av gul isolering i rabatten nedanför talade sitt tydliga språk! Husse fick ta fram stegen och täppa igen.

Framför allt Modji är mycket förtjust i de nu frysta och upptinade aroniabären på den stora busken vid staketet. Superbär proppfulla med C-vitamin och antioxidanter! Bär man kan göra både sylt och saft av, vilket Matte inte gör, då omsättningen på sylt och saft är minimal i hushållet numera. Bären är som slånbären sträva innan de är frostnupna och nu frossar Modji i de stora och saftiga bären, som börjar falla till marken. Alla bärklasar på grenarna, inom räckhåll för hundarna, är redan uppätna och när Matte repar nävvis med bär och serverar, äter både Modji och Aili av dem med god aptit. Mindre lyckat är det när de petar i sig av ekollonen som är giftiga och även kan fastna när de sväljs hela. På lördagmorgonen vaknade Matte med en déjà vu -känsla, när någon hund hördes spy....  Ailis sjukdom när valparna var tre veckor gamla i juli passerade snabbt förbi när Matte tände lampan och såg henne kräkas bredvid sängen. Som tur var avslöjade hon orsaken per omgående när ett stort och uppsvällt ekollon rullade iväg på golvet med lite fart. Med en stor gammal ek tätt inpå lillstugan finns risken ständigt där.

Lätt jagad av den tidiga skymningen tog Matte med sig kaffemuggen ut och jobbade vidare, när Husse serverade eftermiddagskaffe. Han var klar med sitt redan! Varför han fick nya uppgifter så att jobbet blev klart innan mörkret föll. För att hålla hundarna sysselsatta så att de inte satt och blev kalla om rumporna, spred Matte ut smått hundgodis över hela gräsmattan. Nu hade de att göra en stund och fick även de eftermiddagsfika utomhus. Till kvällen skulle det börja regna och just som allt var färdigröjt, städat och fint och hundarna hade avslutat sitt födosök föll de första dropparna.

Mörkret föll snabbt och flocken drog sig in i stugan. Snart brann det i kaminen och Matte kunde hänga upp tvätten till tork på torkställningen intill. Bor man permanent i en liten fritidsstuga finns ingen annan lösning för torkande av tvätt under vinterhalvåret. Som förr hänger man den i närheten av värmekällan. En öppen eld eller en braskamin. Lapskflocken lever lite "back to basic" i sin stuga i skogen. Utan kommunalt vatten och avlopp, utan WC och utan att använda elementen. Utan en luftvärmepump och utan torktumlare. Men med närhet till naturen, djuren och skogen och  med en tomt där hundarna kan vistas lösa och med en bäck som nu forsar fram strax framför ytterdörren. Något allt fler väljer att göra och varje hus som säljs i området byggs om till permanentboende. Ett billigare alternativ till boende i eget hus med tomt, än att köpa en villa så nära Stockholm. Här bor många hundägare.

4.2.2019          Klicka för större bild.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)