Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

JOBBAR FÖR CHAMPION

2020-08-08

Fredag.

Matte vill först av allt tacka för mycket positiv och vänlig feedback! Det värmer och det inspirerar! TACK!

Inför en dag som skulle kunna bli mycket varm rivstartade Matte medan det var svalt och skönt i både stugan och utomhus. I Uterummet ligger de aktuella träningsredskapen redo för träning! Nostarget och tasstarget är vad som främst är aktuellt av alla de 20 övningarna på listan för Champion Trick Dog.

Aili fick börja och Matte hade, vis av erfarenheten, förberett mobilkameran för tagning. Inte oväntat blev det som anat! Aili satte resolut ner tassen mitt på det lilla blå Lypsyllocket vid första försöket - vilket Matte mirakulöst nog lyckades få med på en fillmsnutt! Stående på knä mitt emot Aili. När Matte hade uteslutit klickern vid filmandet, blev Aili sittande mycket länge med tassen kvar på locket i väntan på ett klick och allt kom med på filmen. För att testa om tesen höll fick Aili testa två gånger till. Andra försöket blev slarvigt efter mängder med beröm vid det första och nära skjuter ingen hare. Det tredje blev lika bra som det första. Aili vet alltså vad övningen går ut på, men slarvar när hon blir ivrig och fokuserar på belöningen.

Modji är på mycket god väg och spikade nästan ett korrekt resultat flera gånger i rad. Modji är ett matvrak och fokuserar gärna på både klicker och godisburk vid sidan av. I stället för på tass och lock.

Hundarna nyttjade sedan morgonskuggan på gräsmattan till att gnaga ur den sista märgen ur sina stora märgben som de fått dagen innan, medan Matte bar den ena hinken efter den andra från pumpen till behövande växter runt om i trädgården.

Flocken tog sedan siesta och försökte härda ut i skuggan i den 29-gradiga hettan, där en svalkande vindil då och då svepte genom reviret. Modjis favoritplats i alla lägen är under raden av skuggande rhododendron intill trädgårdsmöblerna. Det stora parasollet bidrog med den gamla eken till en dräglig tillvaro ända fram till eftermiddagen. Aili placerade sig under bordet i uterummet, där alla fönsterluckor var dragna åt sidan och gardinerna var nerdragna.

Alla pustade i hettan och befann sig i viloläge, när Matte och Husse fick se en mycket snabbspringande hundägare kuta förbi i hög hastighet, på den genomheta och blödande asfalten utanför reviret! Arma hund!!! Både just då i situationen och havande en så omdömeslös ägare! 29 grader, full sol och het asfalt. Då springer man inte med hunden och absolut inte i den farten! När ägaren sedan eftersvettas kan inte hunden det. Hundar svettas inte, de kokar över. Matte blev djupt illa berörd. Besviken på hundägaren i fråga inte minst.

Solen sjönk bakom skogen och livsandarna vaknade til liv i reviret i samma takt. Efter en lite sen middag kändes det riktigt behagligt och Husse och hundarna tog en sväng i skogen. Matte letade sniglar. Som vanligt. Men hittade knappt några efter den heta dagen. Det var nog för tidigt. 

Med idel pigga och alerta flockmedlemmar valde Matte att köra ett kvällspass med lite träning i uterummet för hundarna. Aili hade visat att hon var säker på nostarget med en targetstick och även nu chansade Matte och filmade direkt. Två filmsnuttar med fina nosträffar på kulan i olika lägen blev det. Det är inte helt enkelt att både föra stickan med ena handen och filma med den andra samt se till att hunden och kulan hamnar i bild samtidigt. Men det lyckades med lite tur.

Modji upprepade dotterns bravad genom att placera tassen rätt på locket vid första försöket - med skillnaden att Matte missade att filma tyvärr. Sedan gick Modji in i slarveristadiet rätt snabbt och fokuserade på klicker och godis. Hennes nosplaceringar på kulan var ganska bra och Modji vet vad som krävs av både tass och noss, men har inte riktigt dotterns ambitiösa läggning vid 11½ års ålder. Nästan helt rätt, tycker Modi kan räcka för en Lapsksenior. Det tycker inte bedömarna i USA misstänker Matte och tränar vidare.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)