Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

KLAPPA HUNDAR FRAMFÖR BRASAN

2021-09-25

Fredag.

Matte fotar mycket och har alltid gjort. Modji och Aili har blivit vana och är lättregiserade. De fattar säkert ingenting av Mattes olika fjärrkommandon och dirigeringar för att få bra vinklar och bakgrunder, men ställer snällt upp på alla Mattes konstiga påhitt. Inklusive omtagningar. Matte fotar hundarna på träningar på olika platser, även på lagtävlingar och Matte fotar hundarna i många olika miljöer, på promenader till vardags och när flocken är ute och rör på sig annorstädes. Samt hemma i de två egna reviren. Hundarnas liv dokumenteras i bild. Även i viloläge framför brasan - som på fotot i gårdagens inlägg. 

Intressant att notera är att detta foto, med två Lapska Vallhundar vilande framför en antik braskamin i en liten oisolerad stuga, röner större uppmärksamhet på Husses FB-konto, än foton på hundarna när de är aktiva på olika träningsplatser. Att visa en Lapsk Vallhund sovande, förefaller intressantare än att visa samma hund på räddningssökträning. I miljöer där många hundar skulle känna sig obekväma eller helt vägra att röra sig fritt på sök. Intressant. 

När Matte blir kontaktad som Lapskägare/uppfödare, av människor nyfikna på rasen och inte nödvändigtvis valpspekulanter,  är det förvånansvärt ofta man anser det tillräckligt att få komma en mörk vinterkväll efter jobbet. De ser då inte mycket mer än två Lapska Vallhundar  vilande framför braskaminen.Vilket Matte anser vilseledande, sägande absolut ingenting alls om rasens arbetskapacitet och behov av mental stimulans. De har varit aktiva för att sedan slå sig till ro i viloläge framför en brasa. Nöjda och belåtna efter föregående kväll med krävande träning och lite andra aktiviteter på dagen, innan de går i viloläge i brasvärmen och låter sig hälsas på, av för dem främmande människor. Typiska klappochkelhundar.

 

Mycket mer säger det om rasen om man tar sig tid att hänga med en Lapsk, helst flera, när de är aktiva i träning eller med "jobb", som de kroppsvallande hundar de är. Se en Lapsk Vallhund söka, spåra, arbeta med djur eller annat och förstå vad det är för typ av hund! Innan köp. Det är för sent när hunden väl är hemma och upplevs som ett litet vilddjur med egen vilja och än värre blir det i puberteten när hunden saknar meningsfull sysselsättning och ramar och struktur i tillvaron. Visande att den VILL MER än gå på långa koppelpromenader i skogen.

Matte får inte helt sällan kontakt med nyblivna Lapskägare, som inte fullt ut förstått vad det är för hundras de  köpt. Att få höra att en valp upplevs som ett problem och även är en elak hund som bits, är så obeskrivligt sorgligt. Troligtvis en rastypisk Lapsk Vallhund med  mycket energi och vilja, som upplevs som problemhund vid nio veckors ålder och även fortsatt. Fram till en omplacering är ett faktum efter något år eller så. Det är skämmigt att erkänna ett felköp och enligt veterinärer väljer alltför många att avliva sin hund, hellre än att omplacera den. Man vill inte erkänna dålig research och okunnighet vid valet av ras/valp.  Artikel i D.N. nyligen. "Coronahundar" icke undantagna.

Förvånansvärt ofta blandas Lapphundraserna ihop, som vore det samma ras i olika varianter, likt de Belgiska Vallhundarna. Matte har kontaktats av valpspekulanter som rakt av vill köpa en Lapphund. Ospecificerat, i tron att det är en och samma ras. Så är det inte! Svensk Lapphund är en egen ras. Liksom Finsk Lapphund och Lapsk Vallhund. När man på den Svenska Lapphundklubbens hemsida kan läsa att Svensk Lapphund presenteras som en sällskapshund och en kelhund förefaller man tänka att denna beskrivning gäller även för Lapsk Vallhund. För alla Lapphundar rakt av.

Saxat från rasbeskrivningen på rasklubben för Svensk Lapphunds hemsida:

 

"Den är en härlig sällskapshund då den är social, lättlärd och aktiv. En av lapphundens bästa egenskaper är dennes förmåga att koppla av. Den har en tydlig på- och avknapp, vilket gör att den är lugn inomhus eller när inget speciellt händer och full av aktivitet när den jobbar. 

 

Detta gör att den passar utmärkt som ren sällskapshund i den lite mer aktiva familjen. Då den är robust, social och även upp i hög ålder lekfull så brukar den bli barnens bästa vän. De är keliga och tycker om att vara nära sin familj, det är inte för inte vi lite skämtsamt brukar kalla den klapphund!"

 

Denna beskrivning är alltså INTE applicerbar på Lapsk Vallhund. Som är en helt annan hundras! Men det är kanske där som missförstånd uppstår. Lapphund som Lapphund. Eller så. En Lapsk Vallhund, rätt stimulerad med mental och fysisk aktivitet,  är även den en trevlig hund hemma. Även om "klapphund" inte är ett epitet som går att använda för alla Lapska Vallhundar. Vissa har stor integritet och avstår närgånget klappande av vem som helst, när som helst. Andra är mer sociala. Rasen Lapsk Vallhund är mycket heterogen och stora skillnader finns vad gäller både insida och utsida.

Vill man köpa en Flat Coated Retriever kan man inte läsa en rasbeskrivning av en Golden Retriever eller Labrador Retriever. Det är förvisso samma typ av hund - men helt olika raser. Precis som med Lapsk Vallhund, Finsk Lapphund och Svensk Lapphund. Tre olika raser med lite olika utveckling, sedan de endast förekom inom renskötselområdet, aktiva som renhundar.

Är man genuint intresserad av att införliva en Lapsk Vallhund i sitt eget liv, borde man vara mer intresserad av en fungerande "påknapp", stor arbetsmotor och mycket energi, än av en fungerande "avknapp" och att det är en "klapphund". Tänker Matte. Mer intresserad av att den fungerar i träning och under arbete, än att den ligger stilla och inte märks inomhus. Rätt stimulerad går hunden naturligt i viloläge när så förväntas av den. Vilket gäller för alla arbetande hundraser som får leva de liv de avlats för att leva. Lapsk Vallhund är och bör förbli en arbetande hundras.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)