Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

GOD JUL!

2012-12-24

Husse, Matte, Násti, Modji och Mysjkin önskar er alla en julhelg, precis så som var och en av er önskar fira jul. I lugn och ro, i stillhet, eller med bostaden fylld av folk. Förväntningarna är så höga, måtte ingen bli besviken.

söndagen vaknade Matte alldeles för tidigt. Som vanligt. Därmed var allt det som skulle ha gjorts under lördagen, men inte blev gjort, avklarat redan klockan 9. Städning av kök och våtutrymme. Trots ett nästan tre timmar långt strömavbrott, just när Matte börjat städa. Matte var snabb med att fylla diskhon  med varmt vatten! Vattenförsörjningen uteblir vid strömavbrott när man har egen brunn. Ficklampa lyste upp tillräckligt i början.Varvid det som var söndagens planerade aktiviteter kunde sätta igång vid beräknad tidpunkt.

Fixa till den snöiga granen, där mängder med små isklumpar var omöjliga att få bort och i stället fick utgöra små glittrande tyngder längs ut på grenarna. Då granen står på den ouppvärmda glasverandan utanför vardagsrummet, spelar lite snö och is i granen liksom ingen roll. Ganska dekorativt, men nedåtsträvande. Gilla läget. Granen vreds och vändes till dess granens allra glesaste delar hamnade i ett så gynsamt läge som möjligt. Inifrån sett.

Julpynt skulle placeras ut. En blandning av ärvt och nostalgiförknippat, hemtillverkat och inköpt på resor och hemma under fyrtio år. I Österrike finns fantastiska julbutiker där man kan handla fina julsaker året runt. Även i Reykjavik hittade Matte en sådan butik.

Lamporna blinkade till lite då och då och nya strömavbrott hotade. Överallt hänger träd över luftburna ledningar inom området. Här och där bildas tunnlar över vägen. Några träd har gått av och blockerat vägbanan. Träd knäcks och grenar knäcks. Att ha vatten upphällt i dunkar utifall att är en nödvändighet.

Hundarna tillbringade en stor del av dagen gnagande ben ute i snön. Násti är egendomligt tvåfärgad lite här och där, till följd av en fällning som kom av sig när kylan och snön kom. Så här konstig har hon aldrig tidigare sett ut! Orange lång päls och brun kort päls. Om vartannat. Med ett litet brunt huvud stickande fram ur en orange lejonman...... Halvlejonet och hennes mörkbruna björndotter fick gå en långpromenad med sin Hussse.

Matte jagade på med hotande elavbrott flåsande i ryggen. Skinkan måste hinna in i ugnen för griljering!

Så var allt på plats och makterna var goda och lät elförsörjningen fungera. Den av Morfar tillverkade krubban, som varit med sedan barnbarnen var små på sjuttiotalet, lös som vanligt på den vita byrån, med sitt milda sken. Cockermatte kom ner med hemgjord choklad av proffskvalitet! Fantastiska smaker ihop med choklad! Husse värmde glögg på braskaminen, hundarna slocknade på sälskinnet, Husse och Matte i fåtöljerna.

Julfriden infann sig.

http://www.youtube.com/watch?v=9jWN5Myxtwg

 

 

 

Antal kommentarer: 1

2012-12-25 18:15:53 - AnnaZ

God jul till er alla =)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)