Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SOCIAL ISOLERING ÖVER SJUTTIO

2020-03-17

Måndagen avslutades med rubrikens rekommendation från Regeringen och Hälsoskyddsmyndigheten. 

Husse, Matte och alla andra som fyllt sjuttio ombeds hålla sig hemma och inte träffa andra människor. Karantän med andra ord. Man avslutar med att förklara att sjukvården inte klarar av belastningen av äldre och svårt sjuka människor, där man som sjukvårdpersonal kommer att behöva prioritera. Alltså prioritera bort dem som gjort sitt i arbetslivet.

Husse och Matte bor så att de kan röra sig fritt utomhus i princip hur mycket som helst utan att komma i närheten av andra människor. Alla har inte den möjligheten och Matte lider med alla som nu isoleras totalt i sina, kanske små, bostäder. Alla har inte någon som kan handla åt dem. Alla kan inte handla mat på nätet. Den lokala Ica-butiken gick i förra veckan ut med att äldre får maten hemkörd inom närområdet. På landet är närområdet rätt stort och inkluderar Lapskflocken en mil bort.

Många gamla mår väldigt dåligt av ensamhet. Inte blir det bättre nu tyvärr. Ring alla äldre släktingar och låt dem få känna att de ännu lever och räknas!

Matte tog även på måndagen en rask långpromenad med sina två Lapska damer. Solen sken och det var lugnt på vägarna! Husse fick ner de sista vedklabbarna från skogen och vindfället som kapats upp. Hela eftermiddagen tillbringade flocken sedan ute på tomten i solskenet. Modji och Aili fick varsitt fruset märgben att gnaga på och det uppskattade de mycket! Husse staplade ved och Matte rensade i syrénbuskarna längs med staketet. Andra buskar försöker göra intrång här och där och Matte klippte rent så att syrénerna, medförda som rotskott vid flytten för länge sedan får livsutrymme. Många timmar blev det utomhus!

Lapskflocken drog sig in i stugan först när solen försvann bakom granarna.

Matte klev upp i ottan nu på tisdagen och tänker hänga på låset på Ica när de öppnar klockan sju, för inköp av nödvändiga varor för stunden. Innan butiken är full med folk - förhoppningsvis.

 

Antal kommentarer: 2

2020-03-17 08:37:16 - Eva

Mycket bra sagt. Håller helt med dej. Kram från oss alla till er och alla äldre som återigen behandlas som andra klassens medborgare
Från ett annat hus i skogen(heart)

2020-03-17 10:18:17 - Marianne

Tack! Här i Stockholmsområdet verkar det extra krisartat nu. Infartsparkeringen var nästan tom tidigt på morgonen. Vissa hyllor på Ica var tomma. Jag storhandlade för några veckor framöver för kunna gå i ide. Inget som kan kallas bunkring, bara komprimerade veckoinköp. Frysta märgben åt hundarna för omväxling i vardagen med sina gamla isolerade människor. (inlove)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)