Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

STACKARS AILI!

2018-08-14

Måndag.

Om Aili hade varit dräktig så var det dags att föda kring den 10 augusti. Om Aili inte hade varit grundligt ultraljudad så hade Matte trott att hon skulle föda åtminstone en valp under måndagen! Aili har aldrig tidigare uppfört sig så här efter ett löp.

Aili visade på morgonen att hon var orolig. Hon förföljde mamma Modji. Hon kunde inte koppla av. Hon började leta ställen för att kunna krypa under någon byggnad. Att Aili var annorlunda mot hur hon varit någonsin tidigare var helt uppenbart.

Dagen var äntligen som en fin sommardag då man faktiskt njöt av solen och orkade hålla igång med trädgårdsarbete. Det hade kommit en hel del regn och jorden som varit stenhård släppte nu mer än villigt ifrån sig ogräsrötterna, när Matte rensade det som fått fart och vuxit sig högt. En nyanlagd yta har fått vara ifred för att frösådda blommor skulle kunna gro och nu hade många aklejor och prästkragar hittat hit och blandat sig med lite stenpartiväxter som Matte petat ner i framkanten. Men även olika grässorter och lite annat som ine skulle växa här. I två timmar stod Matte på knä vänd mot öster och överraskade sig själv med att faktiskt kunna resa sig upp utan något att ta stöd mot och utan att bli yr i mössan! Samt med att kunna räta ut rygg, höfter och knän och även kunna gå stadigt. Det behövs inte så mycket för att känna tacksamhet, varefter år läggs till år.

Även under sitt knäböjande hade Matte fått ta del av Ailis bekymmer. Hon satte sig helt sonika på den betongplatta Matte just lagt ifrån sig planteringsspaden på. "Se mig Matte!!!" Det gjorde Matte och pussade Aili tröstande på nosen. Med händerna fulla av bortrensat gräs och en del våt jord. "Matte! Det känns konstigt! Matte, jag vet inte vad jag skall göra! Gör något Matte!" Aili petade uppfordrande på Matte med tassen. Matte pussade och pratade och Aili blev kvar. Lade sig ner med frambenen brett isär, täckande jorden Matte rensade och rakt över den obekväma planteringsspaden. Matte måste helt enkelt pausa och bara umgås med Aili. Men Husse fick fart på Aili genom att föreslå en skogspromenad och iväg traskade en nöjd Aili tillsammans med sin mamma Modji och Husse.

Komna halvvägs på skogsrundan hade Aili gjort stopp. Här skulle hon ha en lya för sina knytt! Rakt framför sin mamma satte Aili igång med att frenetiskt gräva ur en bergskreva! Hej vad det gick! Jord och mossa regnade över Modji, som stod kvar till dess Husse flyttade henne. En renborstad Modji resignerade och väntade helt sonika ut sin lyagrävande dotter. Husse filmade för att visa Matte. Aili jobbade sig anfådd och höll på till dess hon inte kom djupare. Men lite lugnare var hon när hon kom hem. Hon hade helt klart fått utlopp för drifterna och var dessutom rätt trött.

Som sagt, hade hon inte varit grundligt ultraljudad så hade Matte trott på en valp. När Mormor Násti var skendräktig var det först tre månader efter löp hon började leta lyor. För Aili var detta första gången.

Kvällen avslutades med en kvällspromenad i området med Matte och Aili somnade gott och sov sedan lugnt.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)