Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VINTER

2016-11-05

Fredag.

Nu hade det blivit vinter! På öppna ytor låg ett hårdfruset tunt snötäcke. Tufft för rådjuren som inte kom åt gräset på granntomten. Blötsnön som föll var som tjockt vatten och nu hade det frusit på under natten. Matte kompletterade fåglarnas mat med solrosfrön. Hittills har de bara fått fett med frön, ihopbakade i olika former av kokosnötter. Brasan i kaminen hölls brinnande hela dagen för första gången. Stugan höll hela arton grader endast uppvärmd av ved! Dock slogs elementen på i snickarboden och lillstugan för att hålla åtta till tio grader. 

Matte och hundarna promenerade i raskare takt för första gången på länge. "Hälsporre" är en trist och segdragen historia att drabbas av och den för dagen högre hastigheten på promenaden hade inget med kylan att göra. Snarare var högerfossingen för dagen mer samarbetsvillig än på flera månader. Matte saknar sina powerwalks! Gnider envist in Votarensalva och masserar hårdhänt den trilskande baksidan av nedre delen av vaden som är roten till fotontet. Tejpning fungerar inte längre. Doktorn upplyste vänligt att det kan ta allt från ett halvår till ett och ett halvt år....  Hon hade för egen del provat att spruta in cortison på sig sjäv i samma situaton två gånger, men "det blev inget bra". Man kan sticka sönder den inflammerade kudden i hälen. Så det är bara att bita ihop och traska på med Lapsktrion. Som uppskattar den oftast lägre farten som ger dem stora möjligheter att nosa på varenda intressant fläck. Matte önskar att hon är modigare och vågar cykla med hundarna, trots den smala vägen, de branta dikena med lösgrusade kanter, de höga farterna och inte minst de totalt hänsynslösa bilförarna. 

104-åriga Dagny var på fredagsmorgonen gäst hos Radio Stockholm och det enda som hon ansåg var bättre förr var att man tog mer hänsyn till varandra! Bara för att man måste samarbeta och bry sig om varandra för att klara det dagliga livet. Det behöver man inte i dagens samhälle. Matte, Husse och många generationskamrater, betydligt yngre än Dagny, håller fullständigt med." Sköt dig själv och skit i andra", i synnerligen negativ bemärkelse, verkar vara nutidens motto. En gammal kärring på cykel med två hundar är bara i vägen på vägen. Upptäckte Matte när hon cyklade med hundarna för en tid sedan.

Husse kom hem tidigt från jobbet och när han gick ut med hundarna på tomten visade de inget större intresse för att vara ute mer än de redan varit med Matte. Brasvärmen inne lockade de polara vallhundarna! Där fick de förbli, när Husse och Matte for iväg en sväng till Arninge för några inköp.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)